Gezondheid
Claire en Arie Seelen
Gezondheid
07/26/2013
3 min
0

'Melk is goed voor elk'. Geloof jij dat nog?

07/26/2013
3 min
0

Vroeger als jong meisje dronk ik dagelijks enkele glazen melk. Melk is goed voor elk was toentertijd een veelgehoorde reclame slogan. Ouders volgden deze slogan, door hun kinderen gezond te laten eten, o.a. middels diverse zuivelproducten. Zo ook bij ons thuis.

Ik werd echter regelmatig geplaagd door voorhoofdsholte ontstekingen en hardenkkige slijmvorming in de luchtpijp. Gelukkig is mijn moeder gaan zoeken naar de mogelijke oorzaken en kwam tot de ontdekking dat het te maken had met mijn zuivelgebruik.  Al op jonge leeftijd wist ik dat zuivel niet goed voor mijn lichaam is.

Voeding in balans

In mijn praktijk werk ik met klanten die willen afslanken, hun ontbijt willen optimaliseren, aankomen en/of zich gewoon vitaler willen voelen. Als basis adviseer ik de uitgebalanceerde voeding van Herbalife aangevuld met voedingssuplementen. De voeding van Herbalife kan aangemaakt worden met elke gezonde willekeurige vloeistof  die men lekker vind. Veel klanten kiezen voor zuivel. Ik informeer ze altijd vooraf dat de zuivel nadelig kan werken.

Zo heeft mijn ervaring mij geleerd dat de zuivel stoelgang problemen kan veroorzaken. In zuivel zit lactose. Dit melksuiker wordt in onze jonge jaren afgebroken in onze darmen door het enzym lactase, na een aantal jaren neemt het lactase gehalte echter af.

Het gevolg is dat de lactose niet goed verteerd wordt, dit is bij ca. 80% van de bevolking een feit. We spreken dan van een lactose intolerantie. Vaak is deze subtiel en niet direct merkbaar. Door het eten van het Herbalife programma wordt het lichaam ‘schoner’ waardoor de voedselopname optimaliseert en dus ook de zuivel (lactose) beter wordt opgenomen. Dit kan zich uiten in stoelgang problemen. Let wel: de boosdoener is hier de zuivel.

Sommige mensen slanken niet af door het consumeren van zuivel. Melk bevat IGF-1, een groeimiddel dat de aanmaak van insuline (een vetopslag-hormoon) stimuleert. Dit zorgt ervoor dat we een grotere vetreserve verwezenlijken en daardoor langzaam zwaarder kunnen worden.

En er zijn zelfs mensen die zich gewoonweg beroerd voelen door het gebruik van zuivel. Wetenschappelijk onderzoek toont steeds meer relaties aan tussen zuivel en diverse ziektes. De volgende ziektes worden in verband gebracht met zuivelgebruik: Astma, kanker, osteoporose en psychische problemen. Ook allergieën en sommige huidirritaties kunnen een gevolg zijn van zuivelgebruik.

Antibiotica

En wat te denken van de antibiotica in onze melk. De Nederlandse veestapel krijgt jaarlijks 600 ton aan antibiotica waarvan een groot deel voor de rekening van onze koeien komt. Een gevolg hiervan is dat als we antibiotica nodig hebben deze niet of minder goed aanslaat omdat we resistent zijn geworden.

file000985425140

Ook worden wij geïndoctrineerd met de fabel dat we melk nodig hebben voor onze botten omdat het calcium bevat. Deze bewering is onjuist, melk zorgt juist voor bot ontkalking. Dit heeft te maken met de aanwezige stoffen caseïne en fosfor die opname van calcium tegenwerken. Ook is er voor opname van calcium, magnesium nodig en dat zit niet in melk en in onvoldoende mate in onze overige voeding. Daarnaast bevat melk 3x zoveel eiwitten als moedermelk, en dat leidt tot een verzuring van onze lichaamsvloeistof. Aangezien dat ongezond is, onttrekt ons lichaam calcium uit de botten om de lichaamsvloeistof minder zuur te maken.

Alternatieven

Er zijn overigens meer dan voldoende gezonde producten die wel bijdragen aan een goede calcium opname. Je kunt hierbij denken aan noten, zaden, broccoli, zalm, eieren, quinoa, cacao (geen chocolade), bonen, linzen, waterkers en nog veel meer. Je kunt hier eenvoudigweg op Googlen.

Er zijn vele gezonde alternatieven voor zuivel op de markt. Hierbij kan je denken aan sojamelk, sojayoghurt, rijstemelk en verschillende notenmelk. Deze zijn een lekker en gezond alternatief zonder de vele nadelen van de zuivel. Luister in ieder geval goed naar je lichaam, het geeft signalen af welke voeding goed voor je is en wat niet. Ik maak nog regelmatig mee dat mensen niet de link leggen tussen goede voeding en een verbeterd welzijn zoals meer vitaliteit en minder lichamelijke klachten. Als we bedorven vis hebben gegeten en wij zijn de dag daarna ziek, dan weten we onmiddellijk wat de oorzaak is. De effecten van goede voeding vinden wat langzamer plaats maar zijn daarom zeker niet minder revolutionair. Het vraagt om een veruiming van ons bewustzijn en de wil om open te staan voor andere ideeën dan die ons door de reclamewereld en voedingsindustrie worden aangedragen.

Reacties
Categorieën