Gezondheid
Claire en Arie Seelen
Gezondheid
08/22/2013
1 min
0

Broodje gezond blijkt toch niet zo gezond!

08/22/2013
1 min
0

Uit een onderzoek van de consumenten bond blijkt dat het bekende broodje gezond, ongezonder is dan de naam doet vermoeden.  Het onderzoek stelt dat er een drietal redenen zijn voor het stempel: ‘Ongezond’.

Drie redenen voor stempel ‘ongezond’:

  1. Het gebruik van witbrood. Het is een publiek geheim dat bruinbrood veel beter is.
  2. De broodjes zijn, naar goed Amerikaans voorbeeld, rijkelijk belegd met ham en kaas. Beter is om meer groenten te gebruiken en minder ham en/of kaas.
    Overigens smaakt een broodje met uitsluitend groenten heerlijk.
  3. Het beleg bevat veel zout, in sommige gevallen wel 5 gram. Dat is bijna evenveel als de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH). Deze ADH wordt dan gemakkelijk overschreden, aangezien zout één van de belangrijkste smaakmakers is voor onze voeding en in bijna elke product terug te vinden is. Tot slot voegen we tijdens het koken zout toe aan onze gerechten.

Als we eerlijk zijn, weten we zonder onderzoek, dat het gemiddelde broodje gezond de boodschap niet waarmaakt. Het is echter prettig om onszelf voor de gek te houden. Op deze wijze kunnen we dan, zonder schuldgevoel, genieten van een heerlijk broodje. Het predikaat ‘gezond’ weerhoudt ons eveneens ervan om een echt gezonde keuze te maken, die in onze ogen waarschijnlijk minder aantrekkelijk qua smaakbeleving is: We zijn toch goed bezig!

Gezond verstand

Verantwoord eten doet dus een appèl op ons gezonde verstand. In de situatie van het broodje kunnen we om bruinbrood vragen, de hoeveelheid beleg aanpassen en voor meer groenten kiezen.

Maaltijdsalades

Maaltijd salades zijn ook een mooi voorbeeld van de zogenaamde gezonde keuzemogelijkheden. Deze zijn bijna op elke kaart van een beetje horeca onderneming te vinden. Een gezonde salade bevat o.a. groene salade, tomaat, komkommer, radijs, ui, avocado, paprika, ongebrande noten, kortom groentes en eventueel wat fruit. Deze salade kunnen we zeker als gezond kwalificeren.

In de praktijk worden salades vaak rijkelijk ‘gepimpt’ met croútons, pasta, vlees, kaas of vis. Lekker maar wel behoorlijk wat extra calorieën. Dan heb ik het nog niet gehad over de calorierijke dressing en het erbij geserveerde brood, dat zijn vaak de andere twee boosdoeners.
Ook hier vraagt het weer om met beleid een keuze te maken.

00856

Als je besluit om gezonder te eten ben dan bewust, kijk wat er in het product aanwezig is en bepaal of de vermelding ‘gezond’ daadwerkelijk van toepassing is. Indien dit niet het geval is vraag of je ingrediënten kunt veranderen of maak een andere keuze. Kies je toch voor het broodje gezond of de rijkelijk gevulde maaltijd salade geniet er dan met volle teugen van. Een schuldgevoel achteraf heeft ook weer zo zijn consequenties.

 

Bron: Gezondheidsnet 9/8/13

Reacties
Categorieën