Gezondheid
Claire en Arie Seelen
Gezondheid
02/10/2014
2 min
1

Medicijnen

02/10/2014
2 min
1

Afgelopen week sprak ik een bijzonder vitale 84 jarige vrouw. Ze vertelde mij dat ze zich geweldig voelt en geen enkel medicijn gebruikt. Dat is zeer uitzonderlijk, aangezien de meeste van haar leeftijdgenoten een cocktail aan medicijnen slikken. Ze eet gezond en gevarieerd, drinkt voldoende water en sport een paar keer per week.

Medicijnen wil ze absoluut niet hebben: ‘Laat voeding maar mijn medicijn zijn. Dat heb ik ook aan mijn huisarts verteld‘, zegt ze opgetogen. ‘Het is rommel en helpt mij van de regen in de drup‘. Overigens vermeldt ze ook, dat als het echt niet anders kan, ze wel iets neemt.

Een pilletjes is heel gewoon

Bijzonder deze houding, in schrille tegenstelling tot zoveel mede ouderen, die een pilletje als heel gewoon zien. Hoe vaak ik al niet gehoord heb: ‘Ik voel mij prima, ik hoef niets te veranderen. Ja, voor ……. (dan volgt meestal een of andere aandoening) heb ik een pilletje en daar voel ik mij goed bij’. De meerderheid denkt er niet over na, leest amper de bijsluiter en heeft de huisarts op een voetstuk geplaatst. Wat hij zegt is juist. Hij heeft er voor gestudeerd. Nu weet ik uit eigen ervaring als personeelsmanager, dat een studie niet alles zegt over de wijsheid en intelligentie van iemand.

Bijwerkingen, waarvan sommige dodelijk kunnen zijn!

Recent heb ik het boek ‘Bijwerkingen, waarvan sommigen dodelijk kunnen zijn’, geschreven door John Virapen’, gelezen.  Een verhaal over corruptie, omkoping, overheidsfraude, belangenverstrengeling en vele andere schokkende onthullingen. Hij beschrijft in dit boek zijn carrière van artsenbezoeker naar directeur van een farmaceutisch bedrijf. Uitgebreid gaat hij in op de agressieve niets ontziende marketing, die gebruikt wordt door de farmaceutische reuzen met als ultieme doel: gigantische winsten maken. Hoezo ‘welzijn van de mens’ en ‘de eed van Hippocrates’?

Beschreven wordt hoe artsen gepaaid worden met luxe cadeaus en zogenaamde studiereizen. Deze reizen zijn niets anders dan luxueuze vakantietrips, met als doel het voorschrijfgedrag van de arts te beïnvloeden. Nieuwe medicijnen worden nauwelijks behoorlijk getest en onderzoeksresultaten zijn gemanipuleerd. Doden die vallen in de testfase van een nieuw medicijn worden weggepoetst en het medicijn wordt onder luid trommelgeroffel geïntroduceerd. Zo kan het gebeuren, dat levensgevaarlijke medicijnen op de markt komen waar veel mensen heftige bijwerkingen van hebben. De heftigste bijwerking is: De dood. Medicijngebruik is een van de belangrijkste doodsoorzaken, ze staat in de top 3. Slik nog een pilletje!

Off-labeling marketing

Ook beschrijft hij het principe van off-labeling marketing. Dat wil niets anders zeggen, dat een medicijn voorgeschreven wordt voor iets anders dan waar het voor bedoeld is. Zo kan het zijn, dat een antidepressiva , met als bijwerking gewichtsverlies, massaal voorgeschreven wordt voor mensen die gewicht willen verliezen.

Men vergeet dan voor het gemak alle andere negatieve (dodelijke) bijwerkingen te vermelden. Als een bepaalde afzet markt verzadigd is, dan wordt er gewoonweg een nieuwe ziekte bedacht. Op uiterst geraffineerde wijze worden artsen ook hier weer gemanipuleerd door deze industrie. Zo kan het zijn, dat de diagnostisering van bijvoorbeeld ADHD een enorme vlucht heeft genomen. Niet zozeer omdat er daadwerkelijk zoveel kinderen aan lijden maar omdat kinderen een jarenlange afzetmarkt vormen.

Gezond verstand versus de arts als ultieme deskundige

Vanuit mijn ervaring als welzijnscoach ben ik al jarenlang bekend met de indoctrinatie van de farmaceutische industrie. Toch ben ik geschokt door de gewetenloosheid vanuit winstbejag door deze industrie. Een mensenleven meer of minder is niet interessant.

In één van mijn blogs ‘Het wonder is geschied’ heb ik beschreven wat mijn moeder is overkomen. Zij is van een demente bejaarde getransformeerd in een energieke volledig bij bewustzijn bejaarde. Oorzaak voor de zogenaamde dementie was gebruik van een cocktail aan medicijnen, tekort aan voedingsstoffen en kalium.

Ik pleit zeker niet voor het elimineren van medicijnen want ze kunnen nodig zijn. Ik pleit wel voor het gebruik maken van het gezonde verstand en dat we de arts niet als heiligmakend zien. Veel ellende is te voorkomen door o.a. gezonde voeding, voldoende beweging, water drinken en een positieve levensinstelling. Naast het juist interpreteren en aanpakken van de eerste voorzichtige signalen die ons lichaam geeft. Een signaal is er om gevoeld te worden zodat er een gedragsverandering kan plaatsvinden. Wegstoppen of niet voelen door medicijnen lijkt gemakkelijk maar is meestal niet de beste stap.

In mijn Online workshop: Moeiteloos welZIJN worden talloze handreikingen geboden om je welZIJN van meet af aan op een relaxte en holistische wijze aan te pakken.

Reacties
Categorieën