Geen categorie
Claire en Arie Seelen
Geen categorie
10/23/2013
2 min
0

Het leven in Spanje!

10/23/2013
2 min
0

Vandaag zijn we teruggekeerd van een 18-daags verblijf in Spanje. Het was een heerlijke periode, de temperatuur schommelde tussen de 25 en maximaal 30 graden en de zon scheen elke dag opnieuw uitbundig.

Onze vakantie hebben we afgesloten met een dagje varen, op uitnodiging van vrienden van ons. Vanuit Santa Pola vertrokken we rond 10.00 uur in de ochtend richting San Juan voor een ‘café con leche y una tostada con tomates’. Vervolgens verder naar het eilandje Tabarca, zo’n 30 minuten varen. Hier hebben we eerst wat tapa’s gegeten, gewandeld en aansluitend later op de middag geluncht.

Relaxte sfeer

Op dit eiland werd ik weer eens getroffen door de relaxte sfeer die er hing, zoals eigenlijk in geheel Spanje. Nu ben ik niet overal in Spanje geweest, maar waar ik geweest ben ervaar ik altijd deze sfeer. Ik dompel mezelf er in onder, het heeft namelijk onmiddellijk een positief en ontspannend effect.

Wat mij ook altijd opvalt is de rust die de Spanjaarden hebben tijdens de maaltijden. Er wordt veel gepraat, waardoor het eten in een relaxt tempo geschiedt, met aandacht voor elkaar’s belevenissen. Okay, eerlijk is eerlijk, het lawaai dat ze daarbij maken is voor ons Nederlanders soms behoorlijk irritant, een klein minpuntje dus.

Het Mediterrane dieet

De maaltijden zijn mijns inziens ook gezonder van samenstelling in vergelijking met die in Nederland. Salades, groenten van het seizoen, vis en de bereiding met olie zijn kenmerkend. De meest uitgebreide maaltijd vindt plaats in de middag, tijdens de siësta.  ’s Avonds eet men tapa’s of een lichte maaltijd. Hierbij doet men het spreekwoord: ‘Ontbijten als een keizer, lunchen als een koning en dineren als een bedelaar’, zeker eer aan. Overigens is het gemiddelde ontbijt in Spanje vrij karig en vind ik het ongezond door het gebruik witbrood, dus daar valt wel wat te verbeteren.

Ik ervaar dat het bereiden van het eten in Spanje weinig franje nodig heeft. Het smaakt puur en goed met slechts wat basis ingrediënten en kruiden. De eenvoudigste maaltijden zijn de lekkerste, zoals ook weer bleek tijdens de lunch op Tabarca. Een stukje kabeljauw bereid in olie, gegrilde groenten gekruid met wat zout en peper. Het was alsof een engeltje …..

Buitenshuis leven

Een ander positief aspect van het leven in Spanje is, dat men heel erg gericht is op leuke activiteiten buitenshuis. In de weekenden en ’s avonds krioelt het van de Spanjaarden die (alweer) druk pratend flaneren langs de boulevard, terrasjes pikken, wandelen, mountainbiken, picknicken en nog veel meer.

Uiteraard is ‘el tiempo’ een belangrijke factor, 365 dagen per jaar een goede temperatuur en zon, werken natuurlijk mee. Toch is het ook ‘ingebakken’ in de gemiddelde Spanjaard om gezamenlijk leuke dingen buitenshuis te doen.

Adoratie kinderen

Als allerlaatste wil ik de aanbidding van hun kinderen niet onvermeld laten. Kinderen lijken ‘alles’ te zijn in Spanje, ze worden geadoreerd, op handen gedragen en naar onze mening niet (zoveel) negatief gecorrigeerd. Hetgeen mijns inziens een goede basis legt voor een gelukkigere toekomst, in zelfvertrouwen en eigenwaarde. Een nadeel (voor ons) is, dat vooral in het hoogseizoen, kinderen tot middernacht rondrennen en lawaai maken, zoals het een goed mini-Spanjaardje betaamt.

Ik denk dat wij best het een en ander kunnen leren van de levensstijl en -wijze van de Spanjaarden. Wat zou jij als goede gewoonte van de Spanjaarden willen overnemen? Ik kies in ieder geval voor het  ‘mañana principe’. Gewoon relaxt zijn en wat vandaag niet is, komt morgen wel.

Reacties
Categorieën