Uit mijn leven gegrepen
Claire en Arie Seelen
Uit mijn leven gegrepen
03/29/2016
3 min
0

Brussel: Verander de wereld, begin bij jezelf!

03/29/2016
3 min
0

De aanslagen in Brussel roepen velerlei reacties op. Variërend van ongeloof, boosheid, veroordeling en als tegenhanger diverse pleidooien om meer vanuit liefde te leven. Met name over deze laatste categorie wil ik mijn licht laten schijnen. Het is een feit, dat liefde een bewezen en helende energie is en daardoor als een sleutel werkt voor alle problemen.

Dat velen er eveneens zo over denken blijkt op de diverse sociale media. Facebook pagina’s, persoonlijke profielen, profielfoto’s, Twitter, Pinterest en andere platformen staan vol met prachtige uitingen over liefde. Meestal vergezeld van fraaie foto’s aangevuld met mooie spreuken of een pakkende video.

Uiteraard zie ik de positieve intentie en kan ik invoelen dat men ‘iets’ wil doen om de ontstane emoties  te verzachten. Gelijktijdig vraag ik me af hoe de dagelijkse praktijk van de berichtgever is. Met andere woorden matcht zijn/haar gedrag in grote lijnen de pitch? De volgende vragen in dit kader dienen zich aan:

Hoe liefdevol is hij/zij structureel voor zichzelf?
Hoe gaat hij/zij op dagelijkse basis om met zijn/haar partner, familie en vrienden?
Is hij/zij in staat om in moeilijke situaties vanuit begrip en inzicht, dat de ander vanuit zijn/haar pijn handelt, te reageren?

Verander de wereld, begin bij jezelf!

De boodschap in genoemde berichten is gericht op verandering! We willen ons graag veilig en gelukkig voelen en alle narigheid verbannen. Het goede nieuws is, dat de wereld veranderen bij onszelf begint. Dit weten we ook, maar we onderschatten onze eigen kracht en invloed als individu bij de realisatie van de gewenste transformatie. Een hartverwarmende reactie delen op de sociale media lijkt vanuit het laatste standpunt een goed alternatief.  Het wordt gezien als de enige mogelijkheid om verschil te maken.

Bij zo’n dramatische gebeurtenis als in Brussel staat de wereld even stil en worden we op een bruuske manier weer eens wakker geschud. Het roer moet om vinden we; dit kan zo niet langer! Het besef dat ons bestaan abrupt kan eindigen, de pijn, de boosheid en het verdriet ontstaan door zinloos geweld, houdt onze gemoederen bezig. Totdat meestal al vrij snel het leven van alledag zijn loop weer heeft.

Alle mooie gedachten, intenties en goede voornemens verdwijnen langzaam maar zeker naar de achtergrond. De eerste onenigheid met mensen die we liefhebben is alweer een feit, voordat we het in de gaten hebben. Bij zo’n ruzie zijn er minimaal twee mensen die lijden. Eerlijk gezegd zijn het er altijd meer. Een verschil van mening infecteert altijd de nabije omgeving van de direct betrokkenen. Net zoals een steentje, dat we in het water hebben gegooid meerdere ringen creëert.

Het effect op gezondheid, plezier en welzijn voor de ruziemakers en daarmee voor de naaste omgeving wordt danig miskent. Ga maar na hoe jij reageert naar anderen als je boos of ongelukkig bent. Waarschijnlijk ben je dan niet de meest aardige persoon. Dit negatieve gedrag slaat gaten in de zelfwaarde, het zelfvertrouwen en het welzijn van de ander. (Dit kan overigens alleen maar als de ander onvoldoende van zichzelf houdt.) Gebeurt het regelmatig, dat iemand zich ongeliefd en niet waardig voelt, dan ontstaat er een stevige basis voor toekomstig ongewenst gedrag vanuit pijn.

Ik kan me zo voorstellen, dat terroristisch gedrag zich zo ontwikkelt. Mede gevoed vanuit bijvoorbeeld geloofsovertuigingen, verkeerde vrienden, de politiek en gemanipuleerde nieuwsberichten. Ik besef, dat ik het enigszins versimpeld weergeef. Het gaat mij echter om de onwenselijke effecten van liefdeloos gedrag. Laten we de hand in eigen boezem steken en verantwoordelijkheid oppakken naar onszelf, onze omgeving en daarmee de wereld!

Is meer bewustZIJN meer welZIJN? Is bewustzijn meer welzijn?

Naar mijn mening is het essentieel om te leven vanuit bewustZIJN. Uitsluitend als je bewust bent hoe je denkt en handelt (naar jezelf en anderen) kun je ineffectief en
-efficiënt gedrag aanpakken.

BewustZIJN vraagt elke dag opnieuw om het maken van de juiste keuzes. Daarbij is het de kunst om alle geestdodende en verdovende activiteiten, welke onbewustZIJN voeden, uit je leven te bannen. Je kunt hierbij denken aan tv-kijken, drugs en/of drank gebruik, overmatig computer gebruik, te veel werken, te veel eten en/of snacken .. enzovoorts. Een gezonde levensstijl ondersteunt een gezonde geest. Vergeet ook niet het onkruid in je tuin te wieden. Hetgeen wil zeggen, dat jij je geest dagelijks schoont van negatieve gedachten.

Natuurlijk is dit niet meteen gerealiseerd. Het vergt oefening en geduld. Wil jij echt een steentje bijdragen aan een betere wereld, verander dan jouw denken en daarmee jouw doen. Het effect wat jij daarmee sorteert op jouw omgeving zal je versteld doen staan. Dan heb ik het nog niet gehad over het positieve gevolgen voor jezelf.

Ik-leef-bewust methode

Mocht jij willen veranderen, maar weet je niet goed hoe dit aan te pakken, kijk dan eens naar de ik leef-bewust’ methode.  Dit is een zeer eenvoudige aanpak, waarmee jij de kwaliteit van je leven een enorme injectie geeft. Inmiddels is deze manier door mijzelf, mijn man en een drietal pilot groepen toegepast, met geweldige resultaten.

Deelnemers voelen zich rustiger, ervaren meer balans in hun leven, ruimen gemakkelijker ‘oud zeer’ op, ervaren meer energie, staan positiever in het leven en merken dat hun naaste omgeving als vanzelf mee verandert. De eigenliefde, zelfwaarde en zelfvertrouwen neemt moeiteloos toe.

Wil je vooraf met mij van gedachten wisselen over deze methode, vraag dan eerst een gratis oriënterend gesprek aan.

Liefs
Liefs
Claire

Reacties
Categorieën