WelZIJN van de geest
Claire en Arie Seelen
WelZIJN van de geest
10/02/2015
2 min
0

De andere wang toekeren?

10/02/2015
2 min
0

Over ‘de andere wang toekeren’ bestaan volgens mij nogal wat misverstanden. In vroegere tijden werd dit als volgt toegepast. Men sloeg de ander met de achterkant van de rechterhand op de rechterwang. Dit was niet zozeer om iemand knock-out te slaan maar meer bedoeld als vernedering. Stond de geslagen vernederde persoon in zijn kracht, dan toonde hij zijn andere wang met de onuitgesproken vraag om ook hier een klap te ontvangen. In feite zei deze mens ‘kom maar op, ik kan alles aan‘, waardoor het kleinerende aspect van de klets teniet werd gedaan.

Waar kies jij voor?

In conflict situaties kunnen wij kiezen voor het principe van de andere wang toekeren. Ik pleit in ieder geval vóór deze handelswijze. Aanvankelijk is hier durf en moed voor nodig. Ik beloof je echter, dat het zoveel meer oplevert dan ‘kwaad met kwaad’ te vergelden. Deze belofte vraagt om enige uitleg.

Wat gebeurt er namelijk als iemand boos op je is en je uitmaakt voor rotte vis? Degene die richting jou ageert, laat in feite zijn eigen gekwetstheid en pijn zien. In principe kopieert deze persoon wat hem of haar in het verleden is aangedaan. Hij/zij is nog niet voldoende bewust en kent nog geen andere wijze hoe om te gaan met oud zeer en verdriet. Jij bent op zo’n moment de trigger en fungeert als het bekende paaltje.

Doorbreek de cirkel

Om de vicieuze cirkel van pijn te doorbreken, voor de ander en niet op de laatste plaats voor jezelf, samenkun je een andere liefdevollere keuze maken dan de primaire reactie van boosheid. Je kunt namelijk ‘de andere wang toekeren’. Deze handelswijze begint uiteraard met een stuk bewustzijn dat de ander, zoals eerder gesteld, handelt vanuit zijn eigen pijn. Eens dat je volledig beseft, voelt en begrijpt, dat zijn/haar uitingen niets met jou te maken hebben, is het eenvoudiger om empathisch te reageren.

Een respons op het verbaal geweld kan zijn: ‘Ik merk dat je heel boos bent, wat naar‘. Daarmee haal je direct de angel uit de situatie. De ander is waarschijnlijk van zijn apropos en begrijpt niets van jouw liefdevolle reactie. Het kan ook zijn, dat het zijn/haar kwaadheid nog meer aanwakkert en je opnieuw de volle laag krijgt. Blijf dan, hoe moeilijk het ook is, bij jezelf. Reageer door bijvoorbeeld te zeggen. ‘Dank je wel voor je reactie. Ik begrijp het‘. Je snapt de boodschap namelijk ook, want je weet dat de ander handelt vanuit verdriet, pijn en angst.

Door zo te handelen gebeuren er een aantal zaken:

  • Jij blijf bij jezelf en in je kracht.
  • De ander raakt gaandeweg het proces ontregeld en heeft uiteindelijk geen munitie meer.
  • Je hebt achteraf geen ‘oorlog in je hoofd’ over alles wat er gezegd is.
  • Jij voelt je hierdoor beter dan dat je ruzie had gemaakt.
  • Je eigenwaarde neemt toe.
  • Je hebt de vicieuze cirkel van kwaad zijn doorbroken.

Oefening baart kunst

Empathie tonen wil overigens niet zeggen, dat je onderschrijft wat de ander zegt en zijn/haar gedrag goedkeurt. Je beseft uitsluitend, dat de ander handelt vanuit zijn/haar onvermogen. Uiteraard is het zo, dat dit nieuw gedrag oefening behoeft. Aken en Keulen zijn ook niet op één dag gebouwd. Als jij nog niet volledig beseft wie wij JIJ bent, kun je verdrietig worden van de uitgesproken veroordelende en kwetsende woorden. De beste remedie is dan om het verdriet te erkennen, verwerken en los te laten. Het mag er zijn.

Hoe meer we beseffen, dat wij waardevolle prachtige mensen zijn, kunnen we als gevolg daarvan in toenemende mate handelen vanuit empathie in moeilijke situaties. Hierdoor wordt de wereld geleidelijk aan steeds mooier.

Ik wens je veel succes met oefenen. Mocht je over het bovenstaande eens van gedachten willen wisselen of heb je een steuntje in de rug nodig vraag dan een gratis oriënterend gesprek met me aan.

Liefs hart

Reacties
Categorieën