Geen categorie
Claire en Arie Seelen
Geen categorie
07/14/2014
4 min
0

Gebiologeerd door de ziel!

07/14/2014
4 min
0

Momenteel ben ik enigszins gebiologeerd door  ‘de ziel‘. Ik heb de onverklaarbare behoefte voor mezelf om te ontdekken wat de ziel is. Specifieker geschreven: Hoe zit het met mijn eigen ziel en de wisselwerking tussen mijn geest, lichaam en daarmee mijn welzijn.

Door in deze blog erover te schrijven, wil ik helderheid creëren voor mezelf en natuurlijk ook voor jou als lezer. Alles wat je leest ontspringt dus aan mijn inzicht, intuïtie en/of wijsheid. Het wil zeker niet zeggen dat dit de waarheid is.

Gezegden en spreuken

Er zijn veel woorden, gezegden en spreuken rondom de ziel te vinden:

Zielsgelukkig, met ziel en zaligheid, de ziel is uit de fles, zielsverwanten, kijken met de ogen van de ziel, eelt op zijn ziel hebben, met zijn ziel onder zijn arm lopen, moederziel alleen……. 

Om er maar eens een paar te noemen. Al deze spreuken omvatten (voor mij) door het gebruik van het woord ziel qua betekenis een intensiteit, alles-omvattendheid, puurheid, kern, oorspronkelijkheid, ongelimiteerd potentieel en liefde.

Ongelimiteerd potentieel

Als de ziel dit inderdaad allemaal is, dan is de individuele mens dit in potentie ook. We hoeven alleen maar naar de kern te gaan van wie we zijn om deze begrippen te gaan (be)leven. Dat lijkt eenvoudig. De praktijk laat anders zien, getuigen de worstelingen, intriges, ruzies en depressies in onszelf en de wereld om ons heen.

Alle begrippen onder de loep Ongelimiteerd potentieel

Intensiteit:
Synoniemen zijn kracht, sterkte, energie. Er is in ieder van ons een enorme kracht aanwezig, die we kunnen aanwenden. Durven we dit ook of houden we onszelf bewust klein?

Zoals Martin Luther King al zei:‘Onze grootste angst is NIET dat we onvolmaakt zijn. Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn!’

Alles-omvattend:
De mens is een drieledig wezen. De geest, het lichaam en de ziel. Waarbij de ziel alles-omvattend is. Hetgeen betekent, dat lichaam en geest omringd  en doordrongen zijn door de ziel. Als ik dit vrij vertaal dan worden we dus aangestuurd door de ziel.  Zonder ziel geen leven! Dat blijkt ook uit het gezegde  ‘De ziel is uit de fles’: het wil niet zeggen dat we dood zijn, maar dat de ‘kleur, passie, gevoel, ervaring, diepte, inhoud en richting’ tijdelijk uit ons leven is.

Puurheid:
Puurheid staat voor mij voor zuiverheid, eerlijkheid, schoonheid, echt zijn, maagdelijkheid en ongereptheid. Wat zou er gebeuren, als we leven vanuit dit begrip? We laten dan alle opgelegde normen en waarden achter ons en durven voluit te leven. We voeden hiermee onze ziel en daarmee vergroten we ons geluk. Als wij gelukkiger zijn dan heeft dat een positief effect op mensen om ons heen. Net als een steentje, dat een cirkel van kringen in het water veroorzaakt, beïnvloeden wij dan onbewust en bewust het grotere geheel.

Kern:
Is ‘DAT’ waar het om gaat! Wat is echter ‘DAT’. ‘DAT’ is alles wat er al is. We zijn vaak naarstig op zoek naar geluk, succes, roem, rijkdom en status. We doen er alles voor om uiteindelijk gedesillusioneerd te concluderen dat het niet buiten ons te vinden is. Slechts het naar binnen keren naar onze kern, de ziel, toont de weg die we ‘moeten’ volgen. We hoeven ons alleen maar te over te geven of te wel ‘durven alle controle los te laten’.

Oorspronkelijkheid:
Dit begrip staat voor daar waar we vandaan komen, de bron, de basis van alles wat is. We zijn echter vergeten, waar we vandaan komen en daarmee weten we ook niet meer hoe we ons leven het beste kunnen leven. Daarom hebben we in ons leven allerlei ‘lessen‘ in de vorm van gebeurtenissen, ziektes, overlijden van geliefden en andere uitdagingen. Deze gebeurtenissen schudden ons wakker en maken dat we ons weer her-inneren waar we vandaan komen. Vaak zijn het de nare ervaringen, die ervoor zorgen dat we ‘dichter bij onszelf komen’. Dan zijn we weer meer in staat om in liefde, mildheid en zachtheid naar onszelf en anderen te leven.

Ongelimiteerd potentieel
Ik kan alles als ik dat wil’ is een affirmatie die ik overgehouden heb van het seminar ‘Life Mastery van Anthony Robbins. ‘Als ik dat wil‘ is wel een belangrijke toevoeging, want jij en ik ‘willen’ niet alles en dat is maar goed ook. We kunnen echter bergen verzetten als we het willen en/of als het nodig is. Er komt dan een soort ongekende kracht in ons naar boven, die we aanspreken en optimaal inzetten om dat te realiseren wat we willen. Waar komt die kracht vandaan? Uit onszelf of worden we daarbij geholpen? Ik denk beiden.

We hebben een ongelimiteerd potentieel, dat we echter onvoldoende of niet aanspreken vanuit onze belemmerende overtuiging, dat we niet goed genoeg zijn. Ja ik spreek hier in de wij-vorm, omdat eenieder in meerdere of mindere mate deze overtuiging heeft. Ook de persoon die 100% zekerheid uitstraalt of moet ik zeggen, met name …..!

De hulp komt van binnenuit, doordat we wellicht beter luisteren naar onze intuïtie, hoger zelf of ziel. Van buitenaf (het universum) wordt hulp geboden door het feit dat onze gedachten krachten zijn. Alles is energie, onze gedachten zijn dat ook en fungeren als zenders waarvan de signalen in het oneindige universum worden opgevangen. De nodige hulptroepen worden geactiveerd en komen tot ons in de vorm van inzichten, toevallige gebeurtenissen, specifieke hulp van mensen om ons heen of …… Je kunt het rijtje zelf beslist aanvullen.

LiefdeLiefde
Liefde is de sleutel voor al onze problemen. Als liefde onze problemen niet kan oplossen, dan kan geen enkele hoeveelheid boosheid en frustratie dat. Ga maar na, hoe je handelt als je in liefde bent met jezelf of hoe je doet als je niet lekker in je vel zit. Dat is een wereld van verschil.

Volgens mij handelt ‘de ziel’ uit de puurste vorm van liefde. Want de ziel is ontsprongen aan de bron en de bron is pure liefde. De ziel is dat wat we waren, een deel van de bron of een deel van het geheel, voordat we naar de aarde kwamen en dat wat we zijn als we terugkeren naar ‘huis’.

We zijn op weg naar de aarde echter vergeten hoe het een en ander is. Gedurende de groei van baby naar volwassene zijn onszelf kwijt geraakt door allerlei omstandigheden. Het is de kunst om ons gaandeweg ons leven te ont-wikkel-len, om weer te ontdekken wie we echt zijn!   Ik heb mijn vingers op de toetsen gezet en de woorden kwamen als vanzelf. Nee, ik heb nog niet het antwoord, wel meer duidelijkheid. Ik vond het in ieder geval heerlijk om over dit onderwerp te filosoferen en het laatste woord is nog niet aan mijn toetsenbord ontsprongen.

Denk jij wel eens na over de ziel. Laat het me weten, dan kunnen we elkaars bevindingen gebruiken.

 

Liefs Claire

Reacties
Categorieën