counseling
Claire en Arie Seelen
counseling
06/05/2015
3 min
0

Onze grootste angst is, dat we mateloos krachtig zijn!

06/05/2015
3 min
0

Afgelopen week werd ik 2 maal geprikkeld op de inhoud van de titel: ‘Onze grootste angst is, dat we mateloos krachtig zijn’. We zijn bang om succesvol te zijn en daarbij kunnen we niet geloven, dat succes op een eenvoudige moeiteloze wijze te bereiken is. Daarbij is succes een subjectief begrip en dus voor iedereen anders.

De Goeroe en de verguisde

Deepak Chopra was te gast bij ‘RTL Late Night’. Ik ben groot fan van zijn visie en holistische werkwijze. Daarom sieren inmiddels diverse boeken van hem mijn boekenkast. Hij werd door Humberto Tan onmiddellijk geconfronteerd met het feit, dat de ‘vereniging van kwakzalverij’ hem als een ‘kwakzalver’ ziet. Dat acht ik nogal een boude bewering. Overigens leek het ook alsof Humberto zich kon vinden in de mening van genoemde vereniging. Dat vond ik enigszins verrassend, in onaangename zin dan weliswaar.

We hoeven natuurlijk niet alles klakkeloos aan te nemen wat iemand zegt, in dit geval Deepak. Een gezonde kritische blik mag zeker. Essentieel is, dat je de ander gelijktijdig in zijn waarde laat. Deepak liet zich niet van de wijs brengen en straalde zijn gebruikelijke kracht en rust uit. Hij beantwoordde alle kritische, soms suggestieve vragen helder en duidelijk. Er was geen speld tussen te krijgen.

‘Wie ben ik om briljant, prachtig, talentvol, fantastisch te zijn?’

De kern van hetgeen besproken werd kwam neer op het feit, dat onze geest ongelooflijk krachtig is. Wij beschikken over ongelimiteerd potentieel. Dat vermogen hoeven we alleen maar aan te spreken.  Door een krachtige positieve geest te ontwikkelen komen we mentaal in balans. Als we daarnaast gezond gifvrij eten, yoga beoefenen, ademhalingsoefeningen doen en mediteren kunnen we gezond en vitaal door het leven. Volgens Deepak behoort een leeftijd van 120 jaar dan absoluut tot de mogelijkheden.

Moeilijk omdat het gemakkelijk is

Hetgeen hij aanreikte is in feite ongelooflijk eenvoudig en simpel. En hier ligt ook één van de uitdagingen. We geloven namelijk niet, dat het zo eenvoudig is om ons miserabele leven te keren door bovengenoemde leefwijze toe te passen. Nee, we leggen eerder ons leven in handen van artsen en nemen voorgeschreven medicijnen die ons vergiftigen. We stemmen ook liever op die politieke partij die ons welvaart belooft. Om vervolgens direct na de verkiezingen geconfronteerd te worden met de verbroken belofte. Zo zijn er vele gelijksoortige illustraties te benoemen die ons van de regen in de drup helpen. We beseffen niet, dat indien wij als collectief verandering opeisen deze afgedwongen wordt. Het wordt tijd, dat we veranderen van makke lammetjes in brullende leeuwen.

De angst regeert

Natuurlijk, we zijn eeuwenlang geïndoctrineerd door de machthebbers (degenen die het geld hebben). We zijn bang, onzeker en monddood gemaakt. We geloven niet meer in onszelf en ons eigen kunnen. Degenen die dat wel doen en een afwijkende mening hebben (en dat zijn er gelukkig steedGeests meer) worden uitgelachen, weggehoond of aan de publieke schandpaal genageld.

Afgelopen week had ik een counseling gesprek met een cliënt en werd ik voor de 2e keer geconfronteerd met angst van de client om in haar kracht te gaan staan. Cliënt is aanbeland in de laatste fase van het counseling proces namelijk, doelen omzetten in actie.

Ondanks het feit, dat ze een enorme groei heeft doorgemaakt heeft deze cliënt veel moeite om in actie te komen. Ze weet dat handelen onontbeerlijk is voor de gewenste verandering. Ze kent de eigen opgelegde belemmeringen, die ontspruiten aan haar negatieve gedachten.

Gaandeweg het gesprek werd mij duidelijk dat de angst voor verantwoordelijkheid bij zowel falen als succes de grote rem is. Het is namelijk veel gemakkelijker om alles bij het oude te laten, dat is bekend terrein. Er is altijd wel iemand, die als de nood te hoog is geworden, een helpende hand biedt. Nu is de keuze aan haar om door te gaan op de oude wijze, of om door de angst heen te gaan en volledige verantwoordelijkheid voor het wel en wee in haar leven te accepteren. Als ze de laatste insteek kiest gaat een wereld voor haar open, dat staat voor mij zo zeker als een huis.

Inaugurale rede Nelson Mandela

Hieronder vind je de prachtige tekst uitgesproken door Nelson Mandela tijdens zijn inaugurale rede maar van origine geschreven door Marianne Williamson in het boek ‘Return to Love’!

Onze grootste angst is niet dat we ontoereikend zijn.
Onze grootste angst is dat we onmeetbaar krachtig zijn.
Het is ons licht, niet onze duisternis waar we het meest bang voor zijn.

We vragen ons af: wie ben ik dat ik briljant, prachtig, talentvol, fantastisch zou zijn?
Wie ben je eigenlijk om dat niet te zijn! Jezelf klein voordoen dient de wereld niet.
Er is niets verlichtend’s aan om te krimpen opdat andere mensen zich niet onzeker zullen voelen in je buurt.

We zijn bedoeld om te stralen zoals kinderen dat doen.
We zijn geboren om de glans te manifesteren die in ons is.
Het zit niet in sommigen van ons, het zit in iedereen.
En als we ons eigen licht laten schijnen, geven we onbewust anderen toestemming om hetzelfde te doen. Wanneer we bevrijd zijn van angst, bevrijdt onze aanwezigheid automatisch anderen.

PS:
Wil jij briljant, prachtig, talentvol en fantastisch zijn?
Neem gerust vrijblijvend contact met me op en ontdek in een gratis oriënterend gesprek wat de mogelijkheden zijn.

Liefs hart
Claire

Reacties
Categorieën