Geen categorie
Claire en Arie Seelen
Geen categorie
05/16/2013
1 min
0

Opmerkelijke verandering door vitaminensiroop!

05/16/2013
1 min
0

Met een zwaar gevoel vertrek ik richting Brussel voor een bezoek aan mijn dementerende moeder. Sinds ze daar is, weigert ze te eten waardoor ze behoorlijk vermagerd is. Haar vitaliteit en bewustzijn nemen in een ras tempo zienderogen af. Ik accepteer haar besluit, hetgeen niet wegneemt dat ik haar snelle fysieke en mentale achteruitgang moeilijk vind. In feite ervaar ik elk bezoek als een voortschrijdend afscheid van de moeder die ik ken en als voorportaal van haar dood. Stilletjes vraag ik mezelf af hoe ik haar dit keer aantref. Mentaal bereid ik me voor op het ergste.

DSC01583

Helder en vitaal

Groot is mijn verbazing dat ik haar rechtop en vrolijk in haar comfortabele stoel aantref. ‘Hallo kind, wat ben ik blij dat je er bent. Ik had het net over je’ en ze wijst naar de verpleegster die net bij haar staat. Ze is bijzonder helder en vitaal. Als vanouds praat ze veel en lacht regelmatig om de grapjes van Arie. Ze weet nog wie er de dag van te voren op bezoek zijn geweest. Ze is vrolijk en geeft zelfs aan dat ze beter vrolijk in het verzorgingstehuis kan zijn dan depressief.

Ik raak een beetje in verwarring. Wat weet ze nu wel en wat niet? Wat een metamorfose. Ik besluit dat de mate van haar bewustzijn er niet toe doet, ik ben blij dat we wezenlijk ‘contact’ hebben.

Tekort aan vitaminen

Ik weet dat de verpleging ook bezorgd is om haar welzijn en dat ze bloed hebben afgenomen. Na een uurtje loop ik bij de verpleegpost binnen en informeer naar de uitslag. Deze was okay behalve een tekort aan vitamines en een lichte schildklierafwijking. Dat vitamine tekort wist ik zonder  bloedonderzoek ook wel, enkele maanden niet eten staan daar garant voor. Sinds 2 dagen krijgt ze een vitaminensiroop toegediend en sindsdien is haar toestand aanzienlijk verbeterd. Ben benieuwd of haar gesteldheid blijvend is natuurlijk rekening houdend met de voortgang van de dementie? Dat is niet te stoppen.

foto

Op de terugweg merk ik dat ik, ondanks het feit dat mijn moeder in goede doen was, toch weer verdrietig ben. Het feit blijft dat ze dement is en niet meer beter wordt.

Reacties
Categorieën