Gewichtbeheersing
Claire en Arie Seelen
Gewichtbeheersing
11/01/2013
3 min
0

De juiste hoeveelheid proteïne: Een must voor het lichaam.

11/01/2013
3 min
0

Het belang van proteïnen (eiwitten) wordt wel eens onderschat. Alhoewel er steeds meer onderzoeken en voedingsplannen de kracht en waarde benadrukken. Een goed uitgangspunt is dat mannen ca. 100 gram eiwitten per dag mogen eten en vrouwen ca. 75 gram. Dat dit niet eenvoudig is blijkt wel uit de welzijnscheck die ik regelmatig uitvoer bij potentiële klanten. De meeste mensen behalen slecht 40 tot maximaal  60% van de dagelijkse behoefte. Daarmee bouwen ze tekorten op, met alle gevolgen van dien voor hun lichaam. Deze mogelijke gevolgen licht ik in de volgende alinea’s toe.

Wat zijn proteïnen? 

0002805728QQ-1920x1280Proteïnen zijn, naast koolhydraten en vetten, een derde vorm van calorieën. Proteïnen zijn opgebouwd uit aminozuren, 22 om precies te zijn. Zij zijn een belangrijk bestanddeel van onze lichaamscellen en ze voeren heel wat functies uit. Proteïnen zijn opgeslagen in de spieren en organen en het lichaam gebruikt deze om weefsel op te bouwen en te herstellen.

Daarnaast wordt het ook gebruikt voor de productie van enzymen en hormonen. Daarmee zijn ze zowel de ‘bouwstenen als de werklui’ van de cellen.

De juiste hoeveelheid 

Het is belangrijk dat je de juiste hoeveelheid eet op dagelijkse basis, d.w.z. niet te veel en niet te weinig. Teveel proteïne inname zorgt ervoor dat je sneller veroudert.* Dit heeft te maken met het feit dat proteïnen te maken hebben met groei en dit betekent veroudering. Want na verloop van tijd raken de proteïnen namelijk beschadigd.

Wat er gebeurd is dat er suikermoleculen aan gaan kleven, of ze worden beschadigd door zogenaamde vrije radicalen (komen o.a. vrij bij inspanning) waardoor ze niet goed meer kunnen functioneren. Eigenlijk moeten deze moleculen worden afgebroken door het lichaam. Helaas lukt dat niet altijd. De opstapeling van deze beschadigde proteïnen in het lichaam, ligt aan de basis van verouderingsziekten. Wat er gebeurd is dat de cel uiteindelijk verstikt door de samen geklonterde proteïnen.

Alzheimer

Een voorbeeld hiervan is de ziekte van Alzheimer: Hersencellen raken verstikt en verstopt waardoor ze afsterven, met alle nare gevolgen van dien. Het voorgaande plaatst dus vraagtekens bij het gebruik van proteïne-rijke dieëten. Bezint eer ge begint!  Te weinig eiwitten eten, is de andere kant van het verhaal. Hierdoor wordt een goede opbouw van de spiermassa negatief beïnvloed. Spieren zijn de verbrandingsmotor van het lichaam en als zij niet op een juiste wijze kunnen functioneren gaat onze stofwisseling omlaag waardoor we gemakkelijker in gewicht aankomen.

2 proteïne bronnen 

Er zijn 2 bronnen van eiwitten, namelijk de dierlijke en plantaardige. Over de dierlijke eiwitbron worden heel wat discussies gevoerd. Er zijn voor- en tegenstanders van het eten van vlees en andere dierlijke producten zoals eieren, kaas en zuivel. Het is in ieder geval een feit dat vlees veel moeizamer verteert dan plantaardige eiwitten.

Daarnaast tonen onderzoeken aan dat dierlijke proteïnen een zware belasting zijn voor lever en nieren, ze het bloed verzuren en dat er een verhoogde kans op osteoporose en kanker bestaat. Meer dan voldoende redenen om de vleesconsumptie te verminderen. Ik eet al jaren geen vlees meer en het bevalt me uitstekend. Er zijn genoeg smakelijke vleesvervangers op de markt. Creatief bereide gerechten zonder vlees, smaken prima, het is maar wat je gewend bent.

Proteïnen hebben een aantal eigenschappen die je kunnen ondersteunen bij gewichtsbeheersing. Zo helpen ze je de lekkere trek te beheersen. Door de opgenomen proteïnen wordt een signaal naar de hersenen gestuurd waardoor de trek verminderd. Zoals al eerder aangegeven verhoogt het de stofwisseling door het behoud van de bestaande spiermassa.

Gezonde bronnen van proteïne zonder een hoge concentratie van verzadigde vetten zijn: Spirulina, sojabonen, noten, bonen, linzen, granen en volkoren producten.

formula-1Image converted using ifftoany

Ook de plantaardige proteïne in de Herbalife F1 voeding en de F3 gepersonaliseerde proteïne poeder zijn van hoogwaardige kwaliteit en bevatten weinig calorieën. Ze helpen bij het opbouwen van de magere spiermassa. 

De dierlijke bronnen zijn:
Eieren, melkproducten, vlees, gevogelte en vis. Er is niets mis mee om met mate van deze producten te genieten. 

Ik adviseer je in ieder geval om gezond en  gevarieerd te eten op dagelijkse basis. Je lichaam reageert daarop door optimaal te functioneren en een goede vitaliteit. 

* Geraadpleegde bron: De voedselzandloper van Kris Verburgh

 

Reacties
Categorieën