WelZIJN van het lichaam
Claire en Arie Seelen
WelZIJN van het lichaam
07/18/2013
2 min
0

Water drinken: Wetenswaardigheden, de voordelen en tips

07/18/2013
2 min
0

Gelukkig is op dit moment het weer in Nederland prima en laat de thermometer temperaturen zien tussen de 23 en 28 graden Celsius. Met het stijgen van de temperatuur wordt ook het drinken van voldoende vocht (water) belangrijker, zeker om uitdroging te voorkomen. Dit is niet voor iedereen even makkelijk, zelfs met hogere temperaturen.

Structureel te weinig

In mijn praktijk maak ik regelmatig mee dat mensen structureel te weinig water drinken. Daarbij worden de onder andere de volgende redenen genoemd:
‘Ik heb geen dorst: Ik kan niet zoveel drinken: Ik vind het niet lekker: Ik vergeet het gewoonweg: Het is te koud’.
Een ander euvel is dat mensen wel drinken, maar de verkeerde dranken zoals: Frisdrank, vruchtensappen, koffie, thee en alcohol. Je krijgt dan weliswaar voldoende vocht binnen maar ook te veel suiker, cafeïne of andere stoffen die je lichaam niet dienen en niet helpen met een juiste vochtbalans.

Herken jij je in een van bovengenoemde uitspraken of drink je wel maar de ‘verkeerde’ vloeistoffen? Wil je veranderen? Wellicht dat ik je op weg kan helpen.

Het belang van water drinken

Inzicht in het belang van water drinken en de vele voordelen die dit biedt kan hierbij een goede stimulans zijn. Door voldoende water te drinken, 1,5 a 2 liter per dag, voel je je beter en krijg je meer energie. Jouw lichaam is van binnen schoner en je werkt ook aan een stralende huid. Bovendien blijft je hele lichaam in een betere conditie, waardoor je minder snel last hebt van overgewicht, rimpels of cellulitis. Deze voordelen in ogenschouw nemend is water drinken dus zeker de moeite waard.

Weet je overigens dat jouw lichaam voor 70% uit water bestaat, waarvan 45% zich in de cellen bevindt, 20% in het weefselvocht en 5% in het bloed. De functies van het water in ons lichaam zijn dat het dient als bouwstof, transportmiddel voor stoffen en warmte. Daarnaast speelt het ook een rol bij het constant houden van de lichaamstemperatuur.

Water uitscheiding vindt met name plaats door urine (ca. 1 liter per dag), de uitademingen en door transpiratie. We hebben geen reservevoorraad in ons lichaam. Om de vochtbalans op peil te houden is het belangrijk om de wateropname gelijk te laten zijn aan de uitscheiding.

Tips

Hoe wordt water drinken nu eenvoudig, makkelijk en lekker?file000165330957-1
Het begint uiteraard met het besluit om je lichaam het beste te geven wat het nodig heeft, in dit voorbeeld WATER. Zodra je een vaststaand besluit hebt genomen kan niets je meer tegenhouden. Nu komt de kracht van de gewoonte om de hoek kijken. Als je 30 dagen lang een nieuwe gewoonte  uitvoert, in dit voorbeeld 2 liter water drinken, dan wordt het een automatisme. Dus ja, de eerste dagen vraagt het wel enig doorzettingsvermogen.

Gaandeweg  ervaar je dat het steeds gemakkelijker wordt om te drinken. Op een bepaald moment gaat je lichaam er zelfs om vragen. Kruidenthee mag je ook als water meerekenen, omdat dit een schoon product is. Met andere woorden; je voegt geen afvalstoffen toe aan je lichaam. De beste keuze qua kruidenthee is:
Witte thee, groene thee of de Thermojetics kruidendrank van Herbalife. Uiteraard zijn er nog vele andere kruidenthee’s op de markt. Kies vooral die thee die je lekker vindt.

Je kunt ook wat citroensap of ander vers geperst vruchtensap toevoegen aan het water. Ik maak zelf gebruik van de Aloë Max drink siroop van Herbalife. Deze heeft een reinigende en verzachtende werking voor de spijsvertering en geeft een aparte lekkere smaak aan het water.

Mocht je gewoonweg niet denken aan regelmatig drinken, zet dan een fles water op een plek waar je regelmatig langsloopt of maak gebruik van een watercoach, bijvoorbeeld SPA Watercoach.

 

Reacties
Categorieën