Gezondheid
Claire en Arie Seelen
Gezondheid
05/14/2013
1 min
0

Het ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag!

05/14/2013
1 min
0

‘Eet ’s morgens als een koning, ’s middags als een prins en ’s avonds als een bedelaar’. Dit spreekwoord onderstreep ik volledig. Als we ’s morgens wakker worden en net zijn opgestaan is ons lichaam leeg. Het is dan nodig dat we ‘bijtanken’ zodat we een goede basis leggen voor de dag die voor ons ligt.

Waarom?

De volgende wetenswaardigheden geven duidelijk aan waarom het ontbijt zo belangrijk is.

  1. Onderzoek heeft aangetoond dat een goed ontbijt leid tot betere (school)prestaties, verhoogde productiviteit en minder arbeidsongevallen.
  2. Een goed ontbijt staat borg voor een goede verdeling van de energie en de nodige voedingsstoffen over de dag. Zo loop je minder kans op voedingstekorten die je moe, prikkelbaar en lusteloos maken.
  3. Als je ‘s morgens niet eet, heb je de neiging om de twee andere maaltijden uit te breiden of ’s avonds de opgedane tekorten te willen aanvullen. Meestal kiezen we daarvoor de verkeerde ongezonde voeding. Een zwaar middagmaal kan de concentratie in de namiddag verminderen, een overdadig avondmaal kan gemakkelijk een overschot aan calorieën leveren die in de vorm van vetreserves worden opgeslagen.
  4. Een goed ontbijt vermindert de drang naar tussendoor snoepen en snacks. Als je ‘s morgens niet eet met de bedoeling te vermageren, dan zou je dus wel eens bedrogen kunnen uitkomen. Met zoetigheden en zoute snacks krijg je vooral calorieën binnen en weinig of geen essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels.
  5. De voeding spreiden over 3 maaltijden, ontbijt, middagmaal, avondmaal, en 3 gezonde tussendoortjes maakt een betere gewichtscontrole mogelijk.

Zorg er dus voor de je ’s morgens een uitgebalanceerde maaltijd eet die voldoende en de juiste voedingsstoffen bevat om je goed door de dag te helpen. Eet sowieso binnen 1 uur nadat je bent opgestaan. Later eten staat gelijk aan niet ontbijten en zorgt dus voor een slechte start. De vraag is natuurlijk: Wat is een goed ontbijt? En: Hoe weet ik dat ik alle voedingsstoffen binnenkrijg?

shake

 Shake it baby

Mijn oplossing is een voedzame Herbalife maaltijd in de vorm van een shake. Als basis gebruik ik soja melk of vers fruit aangelengd met water of joghurt. Ik ontbijt al meer dan 22 jaar op deze wijze. Toen ik hiermee startte had ik dit zeker niet voor ogen. Het feit dat ik me veel prettiger en vitaler ben gaan voelen heeft voor mij de keuze vereenvoudigd. Het voordeel is in ieder geval dat ik precies weet wat ik eet en wat ik aan voedingsstoffen binnenkrijg.

Reacties
Categorieën