Gezondheid
Claire en Arie Seelen
Gezondheid
06/01/2013
2 min
0

Door yoga blijf je jong

06/01/2013
2 min
0

Afgelopen week viel het Yoga magazine in de brievenbus. Mijn oog valt meteen op de tekst: ‘Door yoga blijf je jong plus 6 andere feiten’. ‘Gelukkig’ denk ik onmiddellijk want de jaren beginnen inmiddels te tellen.  Ik ben ‘in’ voor veel dat goed is voor mijn welZIJN. Het moet wel in te voegen zijn in mijn dagelijkse leven, bij mij passen, eenvoudig en leuk zijn om te doen.

Ochtendritueel

De laatste jaren behoort een serie yoga-oefeningen tot mijn ochtendritueel. Nadat ik ben opgestaan drink ik eerst een kopje thermojetics, een lekkere kruidendrank die mijn stofwisseling activeert. Ik lees een half uurtje ‘food for the mind stuff’ en vervolgens mediteer ik. Aansluitend aan de meditatie doe ik mijn yoga oefeningen: Ik start met de zonnegroet (3x). Vervolgens geef ik mezelf een korte effectieve wakker-wordt-massage (Deepak Chopra, Balans in je leven) en ik rond af met een 7-tal yoga-oefeningen. Waaronder de  stabiele zithouding, schouderstand, ploeghouding, hoofd-naar-knie houding, cobra, sprinkhaan houding, gedraaide zithouding en voorover buiging.

William Broad, wetenschapsjournalist voor ‘The New York Times’ schrijft: ‘Iedereen die yoga doet ondervindt de voordelen aan den lijve. Het kalmeert, ontspant, herstelt, hernieuwt, geeft energie en kracht’.

Dit onderschrijf ik volledig. Sinds ik yoga beoefen merk ik dat mijn lichaam veel soepeler is. Het belangrijkste resultaat voor mij is dat mijn rug- en nekklachten zo goed als verdwenen zijn. Met enige regelmaat had ik last van mijn onderrug en nek. Op een onbewaakt ogenblik schoot er dan een pijnscheut in mijn onderrug en deze pijn bleef dan  enige tijd aanwezig. Meestal ging dit gelijk op met pijn in mijn nek en als gevolg daarvan een verminderde mobiliteit.

Mijn redmiddel was dan overigens Jeffrey Laflamme, een zeer deskundige chiropracticer. Zijn behandeling hielp prima maar ik vond met name de nek-chiropractie erg akelig. De gedachte dat hij wel eens niet zo’n goede dag kon hebben en een verkeerde beweging fataal kon zijn …. speelde hierbij een grote rol. Gelukkig  kom ik tegenwoordig nog zelden bij Jeffrey en ik wijt dat met name aan de yoga.

Yoga lessen

Het is natuurlijk wel belangrijk, dat ik de oefeningen op de juiste wijze doe. Want ook hier geldt dat, indien verkeerd uitgevoerd, yoga een ongewenst effect sorteert. Dus als je wilt starten met yoga, neem in ieder geval een aantal lessen zodat je zeker weet dat je de houdingen goed uitvoert.

‘Van yoga word je ontspannen en blij’  stelt Heleen Peverelli, in het zelfde artikel. Iedereen die yoga doet weet dat uit eigen ervaring. Een prettige bijwerking om zo maar te zeggen. In een onderzoek uitgevoerd door de universiteit van Maryland in 2010 werden meer dan 80 onderzoeken onder de loep genomen waarbij yoga werd vergeleken met anderen sporten. De uitkomst is opmerkelijk. Gesteld wordt dat yoga vergelijkbaar of beter scoort (dan andere sporten) op vermindering van angst, stress, een betere balans, minder vermoeidheid, een beter humeur, minder pijn, verlaging van het cholesterolghealte en een betere kwaliteit van leven.

Tot slot wordt er ook nog vermeld dat door yoga je seksleven verbetert!!
Mocht je nog niet overtuigd zijn van de vele voordelen dan kan deze je wellicht wel over de streep halen.

Reacties
Categorieën