Gezondheid
Claire en Arie Seelen
Gezondheid
09/19/2013
3 min
0

Bijnieruitputting: Een niet te onderschatten kwaal en energievreter!

09/19/2013
3 min
0

 Momenteel zie ik met enige regelmaat artikelen verschijnen over bijnieruitputting. Als ik niet beter zou weten zou ik denken dat het een ‘modeverschijnsel’ is. Het ‘toeval’ wil dat Arie (mijn man) enkele maanden geleden de diagnose ‘bijnieruitputting’ te horen kreeg. Hij was al enige tijd behoorlijk moe, eerlijk gezegd is ‘uitgeput’ een meer toepasselijke beschrijving. Daarnaast waren zijn fysieke gesteldheid en uithoudingsvermogen ver beneden alle peil.

Zijn ademhaling was hoog en oppervlakkig, zijn concentratie en geheugen functioneerden zeer slecht. Hij kwam enkele kilo’s aan en afslanken lukte niet, wat hij ook probeerde. Het komt er in de praktijk nog steeds op neer, dat hij nauwelijks gewoon functioneert.

Bijnieruitputting is een heftige langdurende lichamelijke situatie en wordt als zodanig niet makkelijk herkend. Vanwege de onbekendheid ga ik in deze blog beknopt in op wat de bijnieruitputting is, wat de bijnieren doen, waar ze zitten en welke de oorzaken van de bijnieruitputting zijn.
Wil je er meer over weten dan verwijs ik je naar het boek: Bijnieruitputting, het stres syndroom van de 21e eeuw van James L. Wilson.

Waar zitten de bijnieren en wat doen ze?

Een bijnier is vrij klein en zit bovenop elke nier. De taak van de bijnieren is je te helpen met stress om te gaan. In feite worden de bijnieren ook wel de stressklieren genoemd.
Je veerkracht, energie, doorzettingsvermogen en de kwaliteit van je leven hangen af van het goed functioneren van je bijnieren. Ze produceren krachtige hormonen (o.a. cortisol) die vele lichamelijke processen beïnvloeden. Ze hebben ook een belangrijke invloed op de manier waarop je denkt en hoe je je voelt.  Ze zijn nauw betrokken bij het gebruik van koolhydraten en vetten, de omzetting van vetten en eiwitten in energie, de verdeling van opgeslagen vet en de normale bloedsuikerregulatie.

Verder helpen ze om de negatieve effecten van alcohol, drugs en voedingsmiddelen te minimaliseren. Vanaf de middelbare leeftijd vormen ze de belangrijkste bron van sekshormonen. Deze hormonen hebben een reeks van effecten in ons lichaam op emotioneel, fysiek en psychologisch gebied.

Waardoor wordt bijnieruitputting veroorzaakt?

De belangrijkste oorzaak is één of andere vorm van stress. Deze stress kan van fysieke, emotionele, psychologische of infectueuze aard zijn. Voor de bijnieren maakt het niet uit wat de precieze oorzaak is, zij reageren altijd op dezelfde wijze.

Het probleem bij het vaststellen van deze aandoening is, dat het in de reguliere medische circuit nauwelijks bekend is of erkend wordt als ziekte. Zo kan het dus gebeuren, dat je jarenlang rondwandelt met klachten voortvloeiend uit bijnieruitputting maar dat er niet ‘gevonden’ wordt wat je mankeert. Zo kan wat aanvankelijk start als een lichte lichamelijke onbalans uitgroeien tot een behoorlijke ziekte. De medische wetenschap erkent overigens wel de ziekte van Addison, een zeer zware vorm van bijnieruitputting.

Dat is ook meteen de reden dat ik hierover schrijf. Aanvankelijk dachten wij ook dat Arie gewoonweg vermoeid was en dichtten wij een aantal symptomen toe aan zijn leeftijd! Een paar zaken hierin waren bijzonder tegenstrijdig. Het eerste is dat Arie gezond uitgebalanceerd eet. Van die kant kon er in feite geen verstoring zijn. De tweede kwestie is zijn leeftijd, hij is dan weliswaar 61 jaar, maar dat is nog veel te jong om uitgeblust te zijn. Na enig speurwerk en het consulteren van een bio energetisch specialist was de diagnose gauw gesteld.

Wat bevordert je herstel?

Er is geen uitspraak te doen over de lengte van je herstel. Dat is mede afhankelijk van de wijze waarop je met je lichaam omgaat. Het is in ieder geval essentieel dat je luistert naar je lichaam en voldoende rust neemt. Vroeg naar bed gaan en wat later opstaan zijn belangrijke elementen. Het hoeft geen betoog dat je gezond gevarieerd eet en dat je supplementeert.

Onze voeding bevat onvoldoende voedingsstoffen en daarnaast heeft een ziek lichaam extra ondersteuning nodig. Lichte vormen van beweging zoals wandelen, yoga en zwemmen zijn prima. Het is van groot belang dat je rust in jezelf creëert: Leuke dingen doen, lachen en mediteren worden aanbevolen. Een diepe volledige ademhaling verricht ook wonderen.

Het beste advies

Het beste advies dat ik je kan geven is: Luister naar je lichaam, maak gebruik van je intuïtie en handel naar je inzichten. (Naast het inschakelen van deskundige hulp) Leef om te leven en halen het beste eruit. Presteren, de beste te zijn, de meeste omzet te hebben, de mooiste willen zijn, hard werken, je lichaam verwaarlozen, slecht eten, signalen van je lichaam negeren zijn allen stress veroorzakers die weer tot erger kunnen leiden.

Reacties
Categorieën