WelZIJN van het lichaam
Claire en Arie Seelen
WelZIJN van het lichaam
09/03/2013
2 min
1

Spanning en stress zijn echte energievreters

09/03/2013
2 min
1

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen moe. Ik schrik vooral van het feit dat een groot deel van de jeugd kampt met vermoeidheidsklachten. Met name deze groep zou mogen bruisen van energie.  Ik weet zelf heel goed hoe het voelt om moe te zijn. Ik ben het jarenlang geweest. Regelmatig was ik zo vermoeid dat ik nergens zin in had en dat ging natuurlijk ten koste van de kwaliteit van mijn dag.

Oorzaken

Nu ik er achteraf op terug kijk weet ik dat er diverse oorzaken aan ten grondslag lagen. De belangrijkste was wellicht dat ik het leven zwaar vond. Mijn glas was meestal half leeg, in plaats van half vol. Ik las overigens recent een bericht op facebook van iemand, dat het hem niet uitmaakte of het halfvol of half leeg is, hij heeft een glas en  zit iets in! Dit even terzijde: Het is overigens wel een ‘half-volle’ kijk op het leven, en daar gaat het om!

Een andere reden van mijn vermoeidheid had te maken met mijn eetpatroon. Ik hou van lekker eten, kon toentertijd ook eten wat ik wilde en dat deed ik ook. Op een bepaald moment besloot ik dat het roer om mocht en dat heb ik ook gedaan.

Spanning en stress

Er zijn echter ook nog twee andere energievreters en dat zijn: Spanning en stress. Dit kan allerlei externe en interne oorzaken hebben. We maken allemaal onprettige en zelfs heftige situaties mee, zoals ziekte, overlijden, ontslag, ongelukken, verhuizing, scheiding, examen en nog veel meer. Je kunt dit rijtje van externe oorzaken beslist zelf nog aanvullen.

De beste willen zijn

De interne stress en spanning creëren we zelf en is eigenlijk onnodig. We creëren spanning door bijvoorbeeld het najagen van perfectie, de beste willen zijn, een ander de loef af willen steken, snelheid in handelen, de eerste en de mooiste willen zijn. Ook dit rijtje kan je beslist zelf uitbreiden.

Één van de redenen hiervoor is dat we, buiten onszelf naar waardering zoeken. We vergeten dat we al goed en compleet zijn. Het buiten onszelf naar waardering zoeken, is een actie van het ego. Het brengt spanning met zich mee en kost daardoor energie, het is een uitputtende exercitie. Met name omdat we gedrag ten toon spreiden dat niet hoort bij wie we zijn en wat we echt willen. Waardering kan uitsluitend van binnen komen, vanuit onze kern. Waardering kan nooit van buiten, lees van een ander, komen. 

Loslaten kost helemaal niets en is veel gemakkelijker dan het najagen van …….! Als je de behoeften van je hart volgt, volg je de weg van de liefde. Deze weg, is de weg van de moeiteloosheid en van meer energie! Behandel jezelf alsof je het meest belangrijke individu bent van het universum.

 

Affirmatie: Alles wat ik zoek is in mijzelf aanwezig.

file9691241993471

 

PS: Het hoeft natuurlijk geen betoog dat uitgebalanceerde voeding, voldoende beweging en een gezonde geest in een gezond lichaam ook een belangrijke rol spelen.

Reacties
Categorieën