Geen categorie
Claire en Arie Seelen
Geen categorie
09/26/2013
3 min
0

Groot en sterk zijn of laten zien wie je bent!

09/26/2013
3 min
0

 

Ga ik met de billen bloot of doe ik dat niet. Want als inhoudelijk ik over de titel van deze blog schrijf dan doe ik dat vanuit een recente ervaring. Ik schrijf wel vaker over persoonlijke zaken, maar soms vraagt het gewoonweg wat extra moed om open te zijn.

Wat ook een rol speelt bij mijn twijfel is dat ik de weg naar ‘moeiteloos welZIJN‘ toon en waarschijnlijk wordt gezien als degene die het allemaal beheerst. Dat is niet zo:

Laten zien wie ik ben

Daarmee is die eventuele gedachte ook ontkracht. Ik ben, net als ieder ander, nog steeds in ontwikkeling en dat proces gaat door tot ik deze aardbol verlaat. In ieder geval wijst mijn twijfel over het delen van mijn ervaring erop dat ik deze blog vanuit de ‘groot-en-sterk-houding’ wil schrijven. Ahum  ……. dan valt de keuze bij deze op: ‘Laten zien wie ik ben’.

De laatste tijd zit ik wat minder lekker in mijn vel, geestelijk en als gevolg daarvan ook lichamelijk. Ik kon niet zo goed de vinger op de zere plek leggen. Uiteindelijk, kwam ik met wat hulp, tot de ontdekking, dat ik in belangrijke situaties niet het achterste van mijn tong laat zien en zeker mijn gevoelens niet deel. Het niet uitspreken en niet laten zien wat bepaald gedrag van een ander met mij doet, maakt dat ik mezelf niet serieus neem en dat gaat wringen. Uiteindelijk resulteert dat bij mij in vermoeidheid, me niet lekker voelen, geen zin meer hebben in de dag, niet meer creatief zijn en extra gewicht. Om maar wat voorbeelden te noemen.

Onopgehelderde emoties 

De oorsprong ligt in niet opgehelderde emoties ten aanzien van mijn moeder. Dit zegt Bettina, de deskundige hulpverleenster, tegen mij. Ik kijk haar ontzet aan bij deze mededeling: ‘Dat kan echt niet, nee hè niet weer’ en ‘dat heb ik al lang verwerkt’ waren een paar spontane reacties. Ik sta onmiddellijk met beide hakken in het zand. Ik mag gaan oefenen, om vanuit liefde, naar mijn moeder aan te geven wat ik graag wil in onze relatie inclusief het tonen van eventueel daarbij behorende emoties.

Mijn eerste reactie is: “Dat doe ik niet’, ingegeven vanuit mijn angst om me kwetsbaar op te stellen, met name bij mijn moeder. ‘Hoezo kwetsbaar? Wat gebeurt er dan als je je gevoelens deelt?’, vraagt Bettina. Niets natuurlijk, de kans is heel groot dat mijn moeder liefdevol reageert.  Uiteindelijk maakt het ook niet uit hoe ze reageert, het gaat om het uiten van mijn gevoelens. Na enig nadenken en ‘voelen’ weet ik dat deze aanpak de enige weg is naar effectieve communicatie, een betere relatie en bovenal me beter voelen.

De stoute schoenen aan

Ik heb meteen de stoute schoenen aangetrokken en ben in gesprek gegaan met iemand waar ik al vrij lang innerlijke discussies mee voerde. Ik ervoer meteen een enorme opluchting en een vernieuwde energie door mijn lichaam stromen. Hmmm, het werkt. Okay, op naar mijn moeder. Inmiddels heeft dat gesprek ook plaatsgevonden. Ik had me voorgenomen om het te laten ontstaan en niets te forceren en mijn eventuele opkomende emoties te tonen, in plaats van weg te stoppen.

Al vrij snel was er een moment in het gesprek dat ik kon aangeven naar mijn moeder dat ik graag een goede relatie met haar wil, dat ik van haar hou en wat het met mij doet als ze in haar klaag- en moppermodus is. Ze reageerde heel lief en we hebben voor het eerst een open rustig gesprek gehad over een aantal zaken uit het verleden,die behoorlijk zwaar beladen zijn. Wat er gebeurde was dat er meer begrip voor elkaar ontstond en dat ik mij beter voelde.

Liefde

Wanneer onopgehelderde gevoelens lang genoeg ons lichaam hebben vergiftigd, kunnen lichamelijke en psychische symptomen zoals hoofdpijn, migraine, reuma, depressies, allergieën en andere chronische ziekten optreden. De (zielen)pijn drukt zich uit op een manier die geen vluchten toelaat. De sleutel is aangeven naar de ander, vanuit liefde en zachtheid, hetgeen je graag wilt. Daarbij mogen/moeten emoties getoond worden, het maakt je niet zwakker eerder sterker. Als de ander niet ziet wat er in je omgaat hoe kan deze dan ooit op een juiste wijze op je reageren. Een reactie gegeven vanuit boosheid roept meestal een gelijksoortige reactie bij de ander op en het gevolg is uiteindelijk dat de relatie verslechterd en in het ergste geval verbroken wordt.

Moeiteloos welZIJN

Ik weet nu (weer) dat moeiteloos welZIJN ook te maken heeft met eerlijk en open communiceren. Dat wil zeggen, laten zien aan de ander, wie ik ben en wat er in mij omgaat op een zachte en liefdevolle wijze.

Reacties
Categorieën