WelZIJN van de geest
Claire en Arie Seelen
WelZIJN van de geest
04/06/2015
2 min
0

Raak jij ook zo geïrriteerd van een ongevraagd advies?

04/06/2015
2 min
0

Tijdens een gesprek met een goede vriend vertelde hij mij over de studie ‘stress counseling’ van de Stichting Counseling Nederland. ‘Echt iets voor jou‘ zei hij nadrukkelijk. Nu wilde ik graag weer met een studie starten met een ‘psychologische’ invalshoek. Dat heeft gewoonweg mijn interesse. Ik kan volledig opgaan in de ontrafeling van de psyche van de mens. Waarom doet iemand wat hij doet en hoe kan deze persoon effectiever gedrag vertonen en daardoor gelukkiger zijn?

Counseling onder het vergrootglas?

Ik heb al behoorlijk wat opleidingen en cursussen op dit gebied gevolgd en toch intrigeerde deze studie mij. Dus de stoute schoenen aangetrokken en gestart. Mooi is, dat ik de studie op mijn eigen tempo kan volgen binnen een maximale termijn van 5 jaar. Gelukkig heb ik geen extra stimulans nodig en kan ik me doorgaans goed houden aan een bepaald studie ritme.

In counseling staat de zelfredzaamheid van de cliënt centraal. Dat wil zeggen, dat het uitgangspunt is dat de cliënt alle antwoorden al weet en in ieder geval het vermogen heeft ze te ontdekken. Een goede vertrouwensband tussen de cliënt en de counselor is essentieel. Logisch want de cliënt geeft zich bloot en moet zich daarbij veilig voelen.

Hetgeen in de praktijk betekent, dat er veel aandacht wordt besteed aan het ‘verhaal’ van de cliënt. Luisteren, open vragen stellen, empathie tonen en samenvatten wat er zoal gezegd wordt, helpen hierbij. Hierdoor verkrijgt de cliënt meer inzicht in wat er speelt en kunnen de oplossingen gemakkelijker zelf gevonden worden.

Advies of zelf laten ontdekken?

Na een aantal lessen bemerkte ik een licht gevoel van ongemak bij mezelf over vraagtekensde opdrachten die aan elke les verbonden zijn. Het vele vragen stellen kwam onnatuurlijk op mij over. Wat een gedoe! Ik wilde niet meteen de handdoek in de ring gooien of klagen bij de Stichting. Het aanwezige gevoel kon natuurlijk ook iets over mij zeggen!

Ik besloot om die laatste gedachte onder de loep te nemen. Gaandeweg ontdekte ik, dat met name door het vragen stellen de cliënt veel meer helderheid en inzicht krijgt in zijn eigen verhaal en in mogelijke oplossingen. De cliënt ervaart het juist als bijzonder prettig, dat er iemand is die aandachtig luistert en begrip toont.

Adviezen worden doorgaans ongevraagd en onmiddellijk gegeven. Meestal tegen de zin in van betrokkene. Ga maar eens bij jezelf na hoe jij reageert als je niet lekker in je vel zit en er wordt direct gezegd: ‘Weet je wat jij moet doen …….’ en dan volgt het overigens zeer goed bedoelde advies. Op zijn best luister je er naar en doe je er niets mee. In het ergste geval raak je geïrriteerd en/of word je boos.

Bijgeleerd

Terug naar mijn eigen aanvankelijk aanwezige gevoel van ongemak. Ik besefte al gauw dat ik te snel een advies wilde geven. Overigens is dat bij de meeste mensen het geval. We willen helpen en een kant en klare oplossing aandragen.

Een feit is echter, dat de oplossing alleen gedragen wordt als deze door de persoon zelf  ‘gevonden’ is. Bovendien kan dat pas als het aanwezige probleem en bijbehorende emoties volledig doorleefd, geaccepteerd en verwerkt (losgelaten) zijn.  Uitsluitend dan is er ruimte voor nieuwe ideeën en ander gedrag.

De moraal van het verhaal

Inmiddels ben ik al behoorlijk ver gevorderd met de studie en bijzonder blij met hetgeen ik geleerd heb. Het ongemakkelijke gevoel is verdwenen en de kunst van het (door)vragen en actief luisteren aanzienlijk verbeterd. Ik ervaar dat het mij veel energie bespaart en rust oplevert. Degenen die ik tot nu toe ondersteund heb, zijn unaniem in hun oordeel dat:

Zij zich gehoord voelen, aandacht krijgen, meer zicht ontwikkelen op wat er nu echt speelt en zelf tot een nieuw doel en plan van aanpak komen om gelukkiger in het leven te kunnen staan.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden om jouw welZIJN (geestelijk en als gevolg van lichamelijk) te vergroten? Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan!

Reacties
Categorieën