WelZIJN van de geest
Claire en Arie Seelen
WelZIJN van de geest
04/10/2014
3 min
3

Manage jouw gedachten, verander je leven!

04/10/2014
3 min
3

Gedachten zijn vliegensvlug
We kennen allemaal het gezegde: ‘Gedachten zijn krachten’. We begrijpen het principe hierachter, maar passen we het ook toe? We affirmeren en visualiseren er op los, maar niet altijd met het gewenste resultaat. Wellicht omdat we het uitsluitend als techniek toepassen. Goed in ons vel zitten, vraagt echter dat we continu onze gedachten managen. Het denken is vliegensvlug en we denken ca. 50.000 gedachten per dag. Een onbewuste negatieve gedachte is dus zomaar gedacht. Elke emotie ontstaat vanuit een gedachte. Als we niet in de gaten hebben dat we onbewust negatief denken raken we gemakkelijk van het goede pad. Hoe krijgen we meer ‘grip’ op ons denken en zorgen we gelijktijdig dat we kiezen voor voedende gedachten? Het antwoord op deze vraag is gemakkelijk maar het toepassen ervan is niet eenvoudig.

Vechten of accepteren?
Stel dat je niet zo lekker in je vel zit, je voelt je enigszins depressief. Een eerste logische reactie is dat je dit gevoel van ongelukkig zijn niet wilt.  Nu heb je 2 keuzes: Vechten of accepteren. Vaak kiezen we voor de eerste. We willen dit gevoel niet en we proberen het knock-out te slaan. Het probleem is dat, we het daarmee versterken. We focussen ons op wat we NIET willen en dat krijgen we. De weerstand die we bieden zorgt voor een aantal negatieve lichamelijke en mentale gevolgen zoals: Vermoeidheid, stress, spierspanning, slapeloosheid, nog minder goed voelen en moedeloosheid. Deze laatste ontstaat door de illusie dat we met vechten kunnen winnen.

De oplossing
De oplossing ligt in het accepteren van elke gedachte en de daaruit voortvloeiende emotie(s). Dat wil niet zeggen dat je het leuk vind! Na volledige acceptatie neem je verantwoordelijkheid om dat te veranderen wat nodig is. Hoe doe je dat nu? Wellicht ken je het principe maar lukt het je niet om het in de praktijk toe te passen. Het is in ieder geval voor mij een van de grotere uitdagingen geweest. Dit heeft vooral te maken met het feit dat ik een ‘vechtster’ was. Van  jongs af aan heb ik geknokt om me waar te maken, vechten was daarmee mijn tweede natuur.

Controle en angst
Terug naar het ‘hoe’. In dat kader is het goed om eens te kijken waarom we blijven vechten. Naar mijn mening heeft dat te maken met het feit dat we de controle willen houden en angst hebben deze te verliezen. Het is dus nodig om in de kracht van vertrouwen te stappen en te weten dat je uitsluitend door acceptatie los kan laten. In de kracht van vertrouwen stappen is simpelweg het nemen van een besluit. Je kunt in jezelf zoeken naar de plek waar jouw vertrouwen zich bevind en je ermee verbinden. Ook kan je je in meditatie verbinden met het universum. Visualiseer dat wit licht je aura en chakra’s vult.  Dit witte licht staat voor het universele denken dat uitgaat van onvoorwaardelijke liefde.

Na de verwezenlijking van de voorgaande stap verwelkom je de gedachte en bijbehorende emotie onvoorwaardelijk. Je kunt er zelfs dankbaar voor zijn, want het is de wegwijzer naar nieuw ondersteunend gedrag. Het wil je wat leren! De volgende stap is jezelf te vragen welke nieuwe ondersteunende gedachte je nodig hebt. Het antwoord ga je toepassen. In feite kies je daarmee voor een nieuwe positieve focus. Het kan zijn dat jij je niet meteen ‘top’ voelt.  Dat kan ook niet, want waarschijnlijk heb je een behoorlijke tijd gespendeerd aan de negatieve kant van de zaak. Je accepteert ook dit en gaat door met het positief focussen. Gaandeweg merk je dat je je beter voelt.

Trap niet in de valkuil van de overtuiging, dat je goede gevoel met slechts één actie blijvend is. Goed voelen vraagt om een constante bewuste aandacht en managen van jouw gedachten. Bekwaam je hierin zodat je van onbewust onbekwaam kunt groeien naar een bewust bekwaam en gelukkiger mens.

Verander de wereld, begin bij jezelf!
We vinden soms dat wij leven in een vijandige gevaarlijke wereld en weten niet hoe wij een steentje kunnen bijdragen aan een positieve wending. Het managen van jouw gedachten is de sleutel. Dit is te vergelijken met de kringen in het water die ontstaan door een steen. Want als jij schepper wordt van een gelukkige(re) jij, dan beïnvloed je hiermee direct en indirect vele mensen om je heen. Verander de wereld begin bij jezelf!

Achter deze vrouw staat ….
Met dank aan Arie (mijn man) voor zijn inzichten en wijsheid die mede ten grondslag liggen aan deze blog en veel van wat ik doe. Hij staat altijd achter mij met zijn onvoorwaardelijke liefde, steun, advies en wijsheid. Zijn motto: ‘Alles mag niets moet’ maakt hij volledig waar.
Ik hou van jou.

Reacties
Categorieën