Uit mijn leven gegrepen
Claire en Arie Seelen
Uit mijn leven gegrepen
12/12/2014
1 min
0

Beter willen zijn? Hou toch op, schei toch uit!

12/12/2014
1 min
0

Zojuist lees ik op Twitter: ‘Wat ga jij vandaag doen om voldaan het weekend in te gaan?‘ Mijn spontane reactie is: ‘Gewoon mezelf zijn’ want dat is al meer dan genoeg.

Beter willen zijn, is momenteel in het kader van het aanstaande nieuwe jaar bijzonder actueel. Workshops, cursussen en lezingen HOE je doelen te stellen en plannen van aanpak te maken om succesvol te zijn in alle opzichten, vliegen me om de oren. Hou toch op, schei toch uit!

Doe maar gewoon …

Het streven om beter te willen zijn houdt automatisch in, dat jij niet goed genoeg bent. Daarmee keur jij jezelf af. Volgens mij is dat nou net niet de bedoeling. Je leeft je leven volgens de beste intenties, tenminste daar ga ik wel vanuit. Als je ‘beter’ kunt doen dan zou je dat doen, toch? Je handelt altijd volgens de inzichten, kennis en wijsheid die je op een bepaald moment hebt.

Fouten maken hoort bij het leven. Sterker nog, het zijn juist de imperfecties die aanleiding zijn om te leren, dat iets een volgende keer anders kan. Blunderen mag, het hoort bij het leven.

Een kind dat leert lopen en valt, staat op en waagt opnieuw een poging. Je pakt het niet op en zegt: ‘Domoor jij leert het nooit’. Nee, je steunt het kind in zijn of haar inspanningen. Waarom doe je dit dan niet met jezelf? Waarom moet het beter, anders en meer? Daar zijn vele antwoorden op te geven maar dat is nu niet aan de orde.

Goede voornemens

We denken nu al na over hetgeen we volgend jaar beter willen doen, onze goede voornemens. Nou wil ik je niet ontmoedigen maar … (hetgeen betekent dat ik het toch doe) een feit is, dat de meeste pogingen de 3e week van januari stranden. Logisch, het doel vloeit onder andere voort uit een negatieve drive. Namelijk: Ik ben niet goed genoeg.

Naast het feit, dat we vaak kiezen voor een drastische aanpak en wellicht een methode die niet bij ons als uniek persoon hoort. Hoe meer moeite jij je getroost om iets te bereiken hoe groter de kans is, dat door de automatische gegenereerde ongewilde tegendruk, je poging mislukt.

Wat dan?

Het antwoord is heel simpel. De uitvoering ervan wellicht niet als je jarenlang je leven gepland en georganiseerd hebt. Je doet gewoon NIETS, je leeft je leven bewust in het hier en nu! Dat is genoeg. In een andere blog, ‘Woe Wei, wat is dat nu weer?’ heb ik de kunst van het nietsdoen uitvoerig beschreven. Combineer het niet handelen met de kracht van vertrouwen. Het vertrouwen, dat hetgeen je nodig zich ALTIJD op het juiste tijdstip aandient. Op deze wijze ‘niet handelen’ zorgt voor:

Rust, plezier, geluk, ontspanning, aandacht, kwaliteit, energie, welzijn, genieten en voluit leven!!

En dat is wat ik jou toewens vanuit het diepst van mijn hart.

Liefs
Claire

Reacties
Categorieën