Gezondheid
Claire en Arie Seelen
Gezondheid
06/27/2014
2 min
0

Kip, het meest efficiënte stukje vlees?

06/27/2014
2 min
0

Kip het meest efficiënte stukje vleesRecent zag ik een herhaling van een uitzending van de keuringsdienst van waarde over de grootte van kipfilets. De belangrijkste vragen waren of kipfilets van 700 gram en meer bestaan, waar en hoe deze kippen gefokt worden. Kip als het meest efficiënte stukje vlees?

Schokkende beelden

De programmamakers bezochten hiervoor een pluimveehouderij, een Turkse slager en het slachthuis. Er werden beelden getoond van het verwerken van de geslachte kip tot eindproduct. Ronduit schokkend vond ik de beelden van de productielijn, de bijbehorende cijfers en de wijze waarop er over de kip gesproken werd.

Men heeft het onder meer over het afsnijden van de technische delen van de kip, alsof het een auto betreft. Daarmee wordt in mijn ogen de kip omgevormd tot een statisch maakbaar product. Alle emotie en gevoel is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een functionele rationaliteit.

De aantallen

In de getoonde slachterij worden circa 130.000 tot 150.000 kippen per dag geslacht.  De geslachte kippen worden verwerkt tot een gewild goedkoop stukje vlees, verkocht in de supermarkten. De grootte van de kip, met andere woorden de maximale groei, wordt aangepast aan het formaat van het plastic bakje in de supermarkt.

Een ‘vleeskuikentje’ groeit met circa 60 gram per dag in 42 zogenaamde groeidagen tot een maximaal gewicht van om en nabij de 2500 gram. Hoe zwaarder de kip, hoe zwaarder de filets natuurlijk. Met name het zien van de productielijn waar alles van de kip verwerkt als het ‘meest efficiënte stukje vlees’ vond ik walgelijk.

Ik eet al jaren bijna geen vlees meer. Dit is een geleidelijk natuurlijk proces geweest. Ik heb geluisterd naar de behoeften van mijn lichaam dat steeds meer vroeg om ‘vleesloze’ dagen. Kip en vis at ik tot voor kort mondjesmaat, waarbij kip ook steeds meer op de achtergrond is geraakt. Mede onder invloed van alle commotie rondom de plof-kip!

Normen en waarden

Met het klimmen der jaren zijn mijn normen en waarden sterk veranderd. Ik voel steeds meer respect en waardering voor alles wat er op onze aarde rondwandelt, vliegt en kruipt. Ja zelfs insecten (behalve kakkerlakken dan, die vind ik echt heel eng). Het klakkeloos doodslaan van een vlieg hoort niet meer tot mijn automatische reacties. Natuurlijk ben ik niet roomser dan de paus en valt er soms nog wel een ‘slachtoffer’. Alleen als het echt niet anders kan.

De maat is vol!

In ieder geval is voor mij de maat vol en laat ik in de toekomst de kip nog meer links liggen. Deze actie vloeit met name voort uit mijn persoonlijke behoefte om op een gezonde wijze te eten. Opgefokte kippen die nauwelijks kunnen bewegen, vlees en vis behandeld met o.a.antibiotica hoeven voor mij niet meer.  Antibiotica is overigens slechts één van de vervuilers van dierlijke voeding.

Vegetarisch eten

Vegetarisch etenIk merk dat vegetarisch eten mijn lichaam het beste ondersteunt. Het spijsverteringsproces is sneller en meer moeiteloos in vergelijking met de vertering van vlees. Dat uit zich bijvoorbeeld in mijn vitaliteit.

Het is een misverstand dat vegetarisch eten saai en niet lekker is. Er zijn vele heerlijke recepten te vinden op diverse websites, weekbladen en bladen uitgegeven door de supermarkten.

Ik maak zelf veel gebruik van de Allerhande van Albert Heijn. Uit ervaring kan ik stellen, dat hun recepten gemakkelijk en lekker zijn. Koken is één van mijn passies. Graag laat ik mijn inzichten en creativiteit met enige regelmaat los op de recepten.
Een beetje van allerhande en een beetje van mezelf, zeg maar.

 

Link naar Finding Vegan voor lekkere vegetarische recepten: Klik hier

Link naar de uitzending van de keuringsdienst van waarde: Klik hier

 

Heb jij nog goede suggesties voor bronnen van vegetarische recepten laat deze dan achter onder deze blog. Zo kunnen we elkaar helpen!

 

Reacties
Categorieën