Afslanken
Claire en Arie Seelen
Afslanken
05/27/2013
2 min
0

Zet je weegschaal aan de kant

05/27/2013
2 min
0

Controle of loslaten?
Herken je dit? Elke dag op de weegschaal staan als ultieme controle middel. Heb ik mijn best gedaan en word ik beloond door het digitale cijfer? Als het digitale scherm minder gewicht aangeeft, al is het maar een onsje, dan zijn we blij en tevreden. Is het gewicht gelijk gebleven, of erger nog omhoog, dan zijn we teleurgesteld en vaak zelfs boos op onszelf. We gebruiken de weegschaal als middel om onszelf te straffen of belonen, met alle gevolgen van dien.

Wat gebeurt er namelijk als ik boos ben, mezelf veroordeel en druk zet op het gewichtsverlies? Welke impact hebben deze emoties en gedrag? Waarschijnlijk sorteert  het een tegengesteld effect, namelijk gewichtsbehoud of erger nog, extra kilo’s . Door op deze wijze te handelen creëren we stress en hierdoor wordt het cortisol hormoon aangemaakt. En dat staat garant voor extra gewicht .

Handelen vanuit liefde en respect!
Hoe zou het zijn als we vanuit liefde en respect naar ons lichaam en gewicht handelen? Welke effecten zou dit sorteren? Welke acties onderneem ik dan? Hoort een dagelijkse controle dan tot mijn acties? Het antwoord is: nee.

Als ik vanuit liefde handel, zorg ik voor een gezond en verantwoord leef- en eetpatroon dat bij mij past. In de ultieme situatie vertrouw ik volledig op mezelf (mijn intuïtie) en WEET (innerlijk weten) dat mijn lichaam op de juiste wijze reageert. Het resultaat zal een lichaamsgewicht zijn dat past bij mijn specifieke bouw als uniek mens. Niet het utopische uiterlijk geschetst door de media, welk ik op basis van macht tracht te evenaren.

Meten is weten
Als wij toch een graadmeter willen hebben, kunnen we beter kijken naar de omvang van ons lichaam. Meten is weten. Ons gewicht wordt bepaald door vet, botten, vocht, voeding en al het andere wat er in ons lichaam op een bepaald moment aanwezig is. Heb ik de dag van te voren zout gegeten en houd ik daardoor wat meer vocht vast dan ben ik al wat zwaarder. Heb ik intensief gesport, dan heb ik aan spieropbouw gedaan en weeg ik wat meer. Honger ik mijn lichaam uit door minimaal te eten of maaltijden over te slaan dan put ik mijn voedingsreserves uit, opgeslagen in de spieren, en ben ik lichter omdat ik spiermassa kwijt ben! Mijn lichaamsgewicht schommelt dus dagelijks als gevolg van vele verschillende activiteiten, voedingspatroon en lichaamsprocessen.

Beter is ….meten is weten
Wil je toch graag je gewicht als leidraad gebruiken, sta dan 1 maal per week in de ochtend op de weegschaal. Kijk naar het resultaat zonder te oordelen. Beter is het om je omvang op verschillende plekken meten. De cm’s laten heel goed zien wat er gebeurt.

Ben jij een durfal?
Voor de durfallen onder ons: Laat alle controle los en leef gezond en vanuit liefde naar jezelf.

Reacties
Categorieën