Gezondheid
Claire en Arie Seelen
Gezondheid
11/22/2013
2 min
0

Een praatje over 'ontlasting'!

11/22/2013
2 min
0

 Ontlasting als wegwijzer!

In het tv-programma ‘gênante lijven’ kwam een man bij de dokter met een klacht over ‘lekkende ontlasting’. Een bijzonder vervelend probleem dat zijn dagelijkse leven continu beheerste. Hij droeg 2 slips over elkaar zodat de gevolgen van het lekken niet zichtbaar zouden zijn. In de achterliggende jaren was hij al ettelijke malen onderzocht. Geen enkele arts had hem tot nu toe kunnen helpen. Dit keer werd hij wederom doorverwezen naar een specialist. Het onderzoek wees uit dat hij ‘fysiek’ niets mankeerde.

Geraffineerde producten Gelukkig verwees deze arts hem door naar een diëtist. Hier werd uiteindelijk de oplossing voor zijn probleem aangedragen. Een uitgebreide analyse van zijn eetpatroon liet zien dat het hoofdbestanddeel van zijn voeding bestond uit geraffineerde producten. Bij geraffineerde producten (koolhydraten) zijn methoden toegepast om delen (meestal vezelrijke delen) te verwijderen. Denk hierbij aan de vliezen van rijst en granen. Resultaat is dan witte rijst, pasta, witte bloem en wit brood. Voorbeelden zijn koekjes, biscuits, ontbijtmixen (chocopops, frosted cornflakes, enz.), pasta, witte rijst en suiker.

Waarom zijn vezels belangrijk Vezels hebben we nodig om een goede stoelgang te bevorderen. Logisch dat, na een jarenlang vezel tekort, er uiteindelijk stoelgang problemen zijn ontstaan bij deze man. Het advies dat hij kreeg was om zijn dieet aan te passen en over te stappen op groenten, fruit en andere vezelrijke producten. Ook werd hij geattendeerd op het belang van water drinken, een ander zeer belangrijk aspect voor een goede stoelgang. 0008542783O-1280x1920
De  link tussen voeding en klachten

Onbegrijpelijk vind ik het, dat geen enkele arts die hij bezocht een link heeft gelegd tussen zijn eetpatroon en de klachten. De darmen behoren tot het spijsverteringssysteem, hoe eenvoudig kan het zijn. Hier komt de eenzijdigheid van de studie van een arts om de hoek kijken.

Ook het belang van de farmaceutische industrie doet zich gelden. Een arts heeft slechts een zeer beperkt aantal studie-uren over voeding in zijn meerjarige studie. Daarbij wordt hij geïndoctrineerd door de medicijn giganten. Niet alleen de artsen maar ook wij zijn gehersenspoeld.

We denken in symptoombestrijding door het gebruik van medicijnen in plaats van oorzaak aanpak door bijvoorbeeld voeding. Het overgrote deel van de mensen die ik spreek, in mijn functie als welzijnscoach, vindt het doodgewoon om een pilletje te pakken alsof het een snoepje is.

Het beste voorbeeld is een opmerking van mijn moeder. Ik stelde haar de vraag hoeveel en welke medicijnen zij nu slikte. Ze noemde een aantal waaronder een bloedverdunner voor haar hart! Verbaasd reageerde ik dat ze toch geen hartproblemen heeft. Haar antwoord: ‘Kind, alle oudere mensen om mij heen slikken dit, het is gewoonweg preventief.’

Ik heb er het zwijgen toegedaan, het heeft geen zin. De invloed van de industrie en haar huisarts zijn groter dan de liefde en wijsheid van haar dochter!   Heb je advies nodig om je stoelgang te verbeteren, neem contact met mij op. Of neem een kijkje op mijn website debeste.coach4everybody.nl en kijk wat de aloë siroop en de fiberbond voor je kunnen betekenen.

Reacties
Categorieën