WelZIJN van de geest
Claire en Arie Seelen
WelZIJN van de geest
02/21/2014
2 min
0

Maak jij het verschil?

02/21/2014
2 min
0

Negatief of positief
Vandaag zag ik een korte video op Google+ van Eelco de Boer met de titel ‘ondankbare honden’. Deze titel en een positief commentaar van Ria Kaashoek intrigeerden mij om om de video te bekijken. (Zie de video onderaan deze blog) Eelco licht een situatie toe waarbij mensen zich laten leiden door negatief commentaar van derden. Zij pasten hun handelswijze aan op basis van dat specifieke commentaar. Zijn betoog is, dat dit niet handig is aangezien er altijd mensen zijn die (overal) commentaar op hebben.

Meestal betreft het een beperkte groep en is de groep mensen die positieve feedback geeft vele malen groter. Toch laten wij ons leiden door het kleine negatieve ingestelde groepje. Hoe komt het toch dat onze focus vaak op het negatieve ligt en we zo gemakkelijk uit het veld geslagen zijn? Kan het te maken hebben met onze collectieve belemmerende overtuiging?:’Ik ben niet goed genoeg’

 

Belemmerende overtuiging
Het is namelijk mijn overtuiging, gebaseerd op een ruime praktijk ervaring, dat 99,5% van de bevolking in meerdere of mindere mate last heeft van deze bewuste of onbewuste overtuiging. Ja, ook jouw collega die blaakt van zelfzekerheid. Dit is meestal een maskerade voor onzekerheid. Ik had vroeger een manager die 400% zekerheid uitstraalde. Ik werd al zenuwachtig als hij mijn kantoor binnenwandelde. Uiteindelijk kon ik zien dat het onecht gedrag was om zijn onzekerheid te verbergen. 

Kracht of macht
Hoe kunnen we nu beter bij onszelf blijven? Daar is geen instant oplossing voor aan te dragen. Het vraagt een gerichte inspanning gedurende een langere periode om te kunnen transformeren in een krachtig persoon. Niet te verwarren met machtig, want dat is geforceerde energie waarmee we uiteindelijk door de mand vallen en verder van huis raken.

Het proces begint met volledige acceptatie van wie je op dit moment bent. Dus met al je volkomen- en onvolkomenheden. Vanuit volledige acceptatie kan je verantwoordelijkheid nemen voor die zaken die je wilt veranderen. In dit kader is het verhogen van je eigenwaarde door onvoorwaardelijke liefde van jezelf stap 1. Dit betekent in de praktijk dat je jezelf steunt, complimenten geeft, lief en zacht bent voor jezelf en weet wat jij als uniek persoon de wereld te bieden hebt. Iedereen heeft een of meerdere unieke eigenschappen waarmee  de wereld verrijkt wordt. We hoeven geen ‘Ghandi’ te zijn om verschil uit te maken. Het positief beïnvloeden van het leven van slechts één persoon is al bijzonder. Dit kan gebeuren doordat je een liefdevolle ouder bent en daarmee jouw kinderen de kracht van liefde leert. Het kan ook zijn dat jij de collega bent die een luisterend oor heeft voor de ander als dat nodig is. Je kunt ook onbewust anderen inspireren door het feit dat mensen zien dat jij en je partner een uitstekend huwelijk hebben gekenmerkt door liefde en aandacht voor elkaar. Kortom er zijn legio mogelijkheden om verschil te maken voor jezelf en daarmee voor de ander.

Eigen waarde
Dat begint met het zien van je eigen waarde. Gooi die aangeleerde overtuigingen overboord. Zet een positieve focus en maak een actieplan gericht op manifestatie van de echte jij. Laat je leiden door jezelf. Jij weet wie je bent en wat je kunt. Als jij het niet weet wie zou het dan wel weten? Juist ja, niemand. Geef die beperkte groep negatief ingestelde mensen het nakijken (wel vanuit liefde). Beloon hun gedrag niet door er navolging aan te geven. Nee, inspireer jezelf, hen en de wereld door te laten zien wie jij echt bent.

 

Obstakels
Weet, dat het bewandelen van dit pad bezaaid ligt met obstakels. Deze zijn er niet om je te ontmoedigen. Ze zijn er om je krachtiger te maken. Verwelkom en overwin ze. Laat zien dat jij niet voor een gat te vangen bent. Hou vol want aan de horizon gloort jouw vrijheid. De vrijheid van voluit genieten en leven. 

Reacties
Categorieën