WelZIJN van de geest
Claire en Arie Seelen
WelZIJN van de geest
02/17/2014
3 min
0

Moeten maakt gek en ongelukkig!

02/17/2014
3 min
0

 

Boute uitspraak
‘Moeten maakt gek’, dat is de titel van een boek van Anthony Robbins. Ik voeg er aan toe dat, je er ook ongelukkig van word. Dat is een boute uitspraak, maar wel de waarheid. We moeten nogal wat van onszelf! We hebben allerlei regels bedacht, die ons welzijn moeten dienen. 

Moeten

We vinden het belangrijk om lekker in ons vel te zitten en er goed uit te zien. Daar hebben we alles voor over. We moeten naar de sportschool, lijnen en afzien want we hebben niet geleerd om de weg van de moeiteloosheid te bewandelen. Ons huis moet netjes en opgeruimd zijn. Dus we moeten poetsen na een drukke werkweek, op onze vrije zaterdag of zondag. Onze kinderen moeten het in materieel opzicht goed hebben, dus werken we hard om een ruim inkomen te creëren.

 

We moeten aardig zijn. Dus wringen we ons in allerlei bochten die niet bij ons horen. We doen alles om te voldoen aan het ‘ik-ben-aardig’ syndroom. Daardoor drijven we steeds verder af van wie we in werkelijkheid zijn. Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Herken je één of zelfs meerdere?

Gevangenis
We creëren op deze wijze onze eigen gevangenis. Terwijl we diep van binnen snakken naar vrijheid en plezier maken. Dat laatste wordt meer en meer vergeten. Het lijkt wel alsof we op aarde zijn om te werken en te scoren. Mensen die een andere keuze durven te maken, worden met de nek aangekeken of op zijn minst niet goed begrepen. Ik ken eerlijk gezegd niemand die aan het einde van zijn leven terugkijkt en zegt: ‘Wat heb ik al die achterliggende jaren genoten van het harde werken’. De zaken die ons blij en gelukkig maken, zijn elders te vinden. Zoals je huwelijksdag, de geboorte van je kinderen, een speciale vakantie met je gezin, een prachtige zonsondergang, een bos bloemen, een concert, een lief gebaar van je beste vriendin of gewoonweg een mooie zonnige dag.

Ontketen jezelf
Als jij jezelf in het bovenstaande herkent, bekruipt je wellicht het gevoel dat je wilt ontsnappen. Maar hoe doe je dat? Waar begin je? Ik denk dat de eerste stap is, dat je bewust word van je huidige ongewenste situatie. De volgende stap is het nemen van een onwankelbaar besluit om te veranderen. Gevolgd door een plan van aanpak en natuurlijk actie. In actie komen is een essentiële stap. Zonder actie ontstaat er geen resultaat.
Het allerbelangrijkste ingrediënt voor succes is naar mijn mening, dat jij jouw ‘moed’ aanspreekt.  Je steekt namelijk je hoofd boven het maaiveld uit als je gaat veranderen. Jouw omgeving moet wennen aan nieuw gedrag. In eerste instantie zullen ze automatisch (vanuit goede bedoelingen) ‘tegenwerken’. Blijf met name dan trouw aan jezelf en houd vast aan je plan. Reageer liefdevol en krachtig op deze weerstand. Daarmee krijgt de ander ook tijd en ruimte om te wennen aan de nieuwe ‘jij’.

Uit mijn praktijk
Afgelopen week had ik inspirerende gesprekken met een tweetal klanten. Beiden hebben op hun manier moed verzameld om hun bestaande beperkende patronen te doorbreken.
De eerste klant heeft het aangedurfd om ‘hongeren en lijnen’ los te laten en te kiezen voor een structurele aanpak. Ze werd ook enigszins gedwongen door de praktijk. Wat ze ook deed ze verloor geen enkele cm en/of gram gewicht. Ik heb haar geadviseerd om gewoon gezond en gevarieerd te eten in combinatie met een uitgebalanceerd ontbijt van Herbalife. Daarnaast heb ik haar geadviseerd om beter voor zichzelf op te komen en meer te handelen vanuit (zelf)liefde. Na 3 ½ week is het resultaat bijzonder te noemen. Ze slaapt beter en is op verschillende plekken gemeten 22 cm aan vet afgeslankt. Daarmee heeft ze bijna een kleinere kledingmaat gerealiseerd. Ook durft ze sinds kort beter voor zichzelf op te komen.
De tweede klant beseft, o.a. door counseling, meer en meer dat haar leven voornamelijk gebaseerd is op ‘moeten‘. Ze heeft de eerste voorzichtige stappen genomen om meer in loslatendheid te leven. Bijvoorbeeld: Kiezen voor rust omdat ze moe is in plaats van geforceerd te gaan sporten omdat het moet. Het resultaat is, dat zij zich energieker en vitaler voelt en daardoor beter functioneert, zowel privé als op haar werk. Ze heeft het inzicht gekregen, dat ze alleen controle kan uitoefenen op zichzelf en daarmee dat verandering uitsluitend vanuit haarzelf kan plaatsvinden. Ik merk dat ze relaxter is en dat ze er meer ontspannen uitziet.


Het is werkelijk zo eenvoudig om te veranderen. Er is slechts een eerste stap voor nodig. Heb je hierbij hulp nodig? KLIK HIER

Ik wens je een fijne ontspannen week in alle opzichten.
Claire

 

Reacties
Categorieën