Afslanken
Claire en Arie Seelen
Afslanken
08/19/2013
2 min
0

De mythe van 'dikker' worden in de menopauze

08/19/2013
2 min
0

Veel vrouwen zijn ervan overtuigd dat aankomen in gewicht hoort bij de menopauze. Aangezien alles energie is en gedachten krachten zijn, kan deze overtuiging makkelijk werkelijkheid worden. De vraag is of deze belemmerende overtuiging daadwerkelijk juist is.

Ik bevind mezelf in het staartje van de overgang en ben geen gram aangekomen.

Sterker nog, ik ben zelfs afgeslankt, moeiteloos. Daarnaast ken ik voldoende vrouwen die eveneens gelijk zijn gebleven in gewicht. Hebben wij geluk gehad of is er iets anders aan de hand?

Wat gebeurt er in ons lichaam naarmate we ouder worden?

Tijdens de overgang neemt de productie van de geslachtshormonen oestrogeen en testoron af. Door deze verandering vermindert de spiermassa. Spieren zijn de verbrandingsmotor van ons lichaam. Afname zorgt er voor dat de verbranding van calorieën verminderd, waardoor we makkelijker aankomen.

Vanaf het 35e levensjaar wordt de stofwisseling trager. Dit betekent dat als we dezelfde hoeveelheid blijven eten we toch kunnen aankomen. En in plaats van te bewegen worden we met het stijgen van de leeftijd wat makkelijker en bewegen niet of minder. Dit helpt ook niet mee aan een goede vetverbranding.

Wel is het zo dat de verdeling van vet verandert. Het komt wat makkelijker op plekken zoals de buik, taille en borsten. Mannen hebben hier overigens ook last van door de verminderde testoron.

Wat kan je doen om gelijk te blijven in gewicht?

  • Verander de belemmerende overtuiging dat je dikker wordt door de overgang. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld affirmeren: ‘Ik ben slank en fit’ of ‘Mijn verbranding is optimaal’ of een andere affirmatie die jij prettig vind. Je bent er niet met 1x affirmeren, maak er een gewoonte van. De verandering in je denken start overigens met het nemen van een besluit.
  • Zorg voor een evenwichtig en uitgebalanceerd voedingspatroon waarbij je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. De voedingstoffen voeden je spiermassa waardoor deze in massa en kracht toeneemt en je verbranding kan verbeteren. Besteed ook vooral aandacht aan ‘eiwitten, het liefst de gezonde eiwitten uit planten, super bouwstof voor je spieren. Spirulina is een fantastische bron van eiwitten.
    De meeste vrouwen krijgen te weinig eiwitten binnen. Een goede richtlijn is 1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht.
  • Luister naar je lichaam. Jouw lichaam weet precies wat goed voor je is. Luister en maak voor jou de beste keuzes. Stop met diëten, deze werken niet. Je legt een hoop stress en druk op jezelf waardoor je aankomen juist in de hand werkt.
  • Beweeg, kies een sport of bewegingsvorm die je leuk vind om te doen. Wandelen is een van de beste activiteiten om te doen en dat kan bijna iedereen zonder problemen realiseren. Het is ook nog goedkoop ook. Luister ook hier weer naar je innerlijk. Kies wat bij jou past. 5 maal 30 minuten is ideaal.file0001165266402

Leven volgens bovenstaande punten en het matigen van alcohol, koffie en suiker  zijn bovendien positief van invloed op je algehele welzijn en de frequentie en kracht van ‘opvliegers’.

Veel wijsheid en succes

Reacties
Categorieën