Afslanken
Claire en Arie Seelen
Afslanken
11/11/2013
1 min
1

Waarom diëten niet werkt!

11/11/2013
1 min
1

Calorieën tellen
Nog steeds hebben veel mensen de overtuiging dat calorieën tellen, maaltijden overslaan of diëten enige juiste methode is om gewicht te verliezen. Dit is pertinent onjuist. Door op deze wijze te lijnen krijgt ons lichaam onvoldoende voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zijn juist nodig om optimaal te kunnen functioneren. Alsmede om de spieren, de verbrandingsmotor van ons lichaam, te onderhouden.

Wat is gebeurt er als we hongeren en maaltijden overslaan?
Er gebeuren een aantal zaken als we hongeren/maaltijden overslaan:

  1. Het lichaam heeft onvoldoende voedingsstoffen en onttrekt deze daarom aan de spieren. Hierdoor kan je je slap, akelig en futloos voelen. Dit kan ook gepaard gaan met hoofdpijn en andere lichte lichamelijke klachten.
  2. De verbranding wordt lager omdat er minder brandstof binnenkomt. Mede als gevolg van uitputting van de spieren. Door deze uitputting wordt je lichter in gewicht maar verlies je amper vetmassa. De weegschaal geeft in dit geval een vertekend beeld, namelijk gewichtsverlies door minder spiermassa in plaats van minder vet.
  3. Het lichaam houdt het weinige dat er binnen komt vast, waardoor het afslanken minder goed gaat.
  4. Juist door de focus op wat je niet mag, neemt de behoefte aan graaien, snaaien toe en het creëert eetbuien. (zie vorige nieuwsbrief). Op enig moment heb je zoveel honger dat je er gewoonweg aan toegeeft en alles eet wat je tegenkomt. Overigens wordt dit ook in de hand gewerkt door het tekort aan voedingsstoffen.
Na zo’n lijnperiode gaan we over op ‘gewoon’ eten. Het eerste wat het lichaam doet is de tekorten aanvullen in onze spieren. Hierdoor wordt je spiermassa zwaarder in gewicht. Na 1 week gaan we op de weegschaal staan en zien we tot onze schrik dat er (voorbeeld) 2 kg aanzit. Nu raken we gedemotiveerd: Hebben we daarvoor 3 maanden gehongerd en afgezien? Het betreft echter met name gewichtstoename in spiermassa, waardoor we zwaarder maar niet dikker zijn. Omdat we dit niet weten, raken we gefrustreerd en dat leidt tot meer eten dan goed voor ons is.
Onze verbranding, die op een lager pitje staat door het lijnen, gaat niet omhoog. Dit is een volgende reden waardoor we dus makkelijker aankomen.
Tot slot neemt ons lichaam voorzorgsmaatregelen voor een volgende noodsituatie door ‘vast te houden’. Uiteindelijk worden we na elke poging een beetje zwaarder en raken we in een neerwaartse spiraal. Totdat de situatie ontstaat waarbij we bijna niet meer kunnen afslanken omdat we ons lichaam volledig uitgeput hebben.
Rigoureus besluit
Dit vraagt mijns inziens tot het nemen van een rigoureus besluit om alleen nog maar op de juiste wijze af te slanken.  Dit wil zeggen door gewoon, gezond, uitgebalanceerd en gevarieerd te eten. Blijvend resultaat is uitsluitend op deze wijze te realiseren.
Persoonlijk advies
Wil je een persoonlijk op jouw situatie afgestemd advies? Bel of stuur me een bericht.

KLIK HIER VOOR PERSOONLIJK ADVIES

 

Reacties
Categorieën