WelZIJN van de geest
Claire en Arie Seelen
WelZIJN van de geest
08/28/2013
2 min
0

TV kijken en reclame beïnvloeden ons meer dan we denken!

08/28/2013
2 min
0

Ik kan me nog heel goed de tijd herinneren dat de TV in ons gezin zijn intrede deed. Gaandeweg verschoof het gezellig samenzijn, spelletjes doen en aandacht schenken aan elkaar naar gezamenlijk TV kijken.

Ik weet ook nog heel goed dat de tijd tijdens de reclameblokken, die overigens nog niet zo prominent aanwezig waren, gebruikt werd om naar de toilet te gaan en een snackje te maken. Wat dat betreft is er niet zoveel veranderd, behalve het snackje dan, dat doe ik niet meer.

De tv staat centraal

In onze huidige samenleving neemt de TV een belangrijke plaats in. We kijken steeds meer en ‘gezelligheid’ bestaat in veel gezinnen uit gezamenlijk tv kijken met een zak chips, bakje nootjes en coca cola of een alcoholische versnapering. In principe staat de TV de hele avond aan. We kijken we gedachteloos, we zappen totdat we weer iets gevonden hebben dat onze interesse heeft.

Het aanbod op de meeste zenders, is als we het op de keeper beschouwen, beneden peil Het aanbod bestaat uit geestdodende programma’s met een laag inhoudelijk niveau. Ideaal om ons bewustzijn (bewust) laag te houden.

Reclame en subliminale boodschappen

De diverse programma’s worden afgewisseld met reclameblokken, elk blok duurt 7 minuten. Dat betekent dat we elk uur 21 minuten gemanipuleerd en gestuurd worden om dingen te doen, te eten en/of geloven. Dit gebeurt direct door de afgegeven boodschap en indirect dor de zogenaamde subliminale boodschappen. Dat betekent dat er bewust berichten in de reclame zijn verwerkt, die niet zichtbaar zijn maar die ons gedrag beïnvloeden.

Daarnaast vinden we deze subliminale boodschappen ook terug in films. En wat te denken van de media die ons overladen met negativiteit, want positiviteit dat verkoopt niet. Al deze aspecten zorgen ervoor dat we ongewild beïnvloedt worden en dingen doen, die we zonder het zien van de bewuste en onbewuste boodschappen wellicht anders of niet zouden doen.

Ook vormen we onze mening en overtuigen op de informatie die ons bereikt. Zonder ons af te vragen of de gegeven informatie juist is. Media kunnen de werkelijkheid zeer gemakkelijk manipuleren en ons zo sturen in een richting die ZIJ willen. Als je zin en tijd hebt bekijk dan eens deze trailer: Programming the nation. Op www.earth-matters.nl vind je de volledige film.

Zet de tv wat vaker uit

Als je bewuster wilt leven kan het een overweging zijn, om anders om te gaan met het TV kijken. Je kan er voor kiezen om bewust te kijken, bepaal vooraf wat je wilt zien en zet de TV nadien af. Kies ook eens voor een TV-vrije avond en doe leuke dingen met je partner en of/gezin, besteedt aandacht aan elkaar. Wie weet, bevalt dit zo goed, dat je in de toekomst de TV wat vaker uit laat. 

Als je TV kijkt ben dan kritisch en vraag jezelf af of hetgeen je ziet en hoort, inhoudelijk juist is. TV kijken voor je gaat slapen kan een onrustige nachtrust tot gevolg hebben. Kies wat vaker voor interessante programma’s die je geest voeden in plaats van ‘doden’. Neem het heft in handen en kies bewust voor bewustZIJN en een betere kwaliteit van leven.

Reacties
Categorieën